Administraţia lui Donald Trump şi-a propus să încheie 90 de acorduri comerciale în 90 de zile. Totul se face sub coordonarea atentă a președintelui SUA, transmite adevarul.ro.

Trump a început acest interval de 90 de zile după ce a suspendat aplicarea tarifelor majorate pentru multe ţări, în contextul prăbuşirii pieţelor financiare, generate de temeri legate de recesiune şi inflaţie. Preşedintele a explicat că această pauză va permite statelor să ajungă la acorduri bilaterale cu SUA.

Comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic, va fi luni, 14 aprilie, unul dintre primii oficiali străini care vin la Washington pentru negocieri urgente privind tarifele ridicate, anunţate de Trump, transmite Reuters. UE este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai SUA, cu un volum al comerţului bilateral de aproape 1.000 de miliarde de dolari anul trecut. Doar că în ziua sosirii lui Sefcovic în SUA, Scott Bessent, secretarul Trezoreriei și principalul negociator tarifar al lui Trump, va fi în Buenos Aires pentru a sprijini reformele economice din Argentina.

Absenţa lui Bessent evidenţiază îndoielile exprimate de experţii în comerţ cu privire la capacitatea administraţiei de a gestiona atâtea negocieri simultan şi la şansele reale de a încheia 90 de acorduri în 90 de zile.

Pregătirea acestor decizii va necesita negocieri serioase”, a declarat Wendy Cutler, fost negociator-şef al Reprezentantului pentru Comerţ al SUA, în prezent director la Asia Society Policy Institute. „Nu există nicio şansă ca, în acest interval, să încheiem acorduri comerciale complexe cu vreuna dintre aceste ţări”, a adăugat acesta.

Consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a susţinut însă la Fox Business Network că Bessent, reprezentantul pentru Comerţ Jamieson Greer şi secretarul Comerţului Howard Lutnick pot face faţă. „Vom încheia 90 de acorduri în 90 de zile. Este posibil”, a spus Navarro, care a adaugat că: „șeful (Trump n.r.) va fi negociatorul șef. Nimic nu se face fără ca el să analizeze foarte atent".

Se „lucrează non-stop” pentru a se încheia acordurile

Săptămâna aceasta, investitorii au vândut masiv obligaţiuni americane, ceea ce a dus la creşterea dobânzilor şi la scăderea dolarului, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune. Aurul, considerat un refugiu în vremuri de criză, a atins un nou record.

Cutler a subliniat că această instabilitate pune presiune pe echipa lui Trump pentru a obţine rezultate rapide. „Ei vor trebui să demonstreze că pot încheia rapid acorduri, pentru a restabili încrederea pieţelor şi a partenerilor comerciali”, a spus el.

Tensiunile tot mai mari cu China, care nu a beneficiat de amânarea tarifelor şi a răspuns cu măsuri echivalente, agravează şi mai mult situaţia.

Chiar şi cele mai mici acorduri comerciale din primul mandat al lui Trump, cum ar fi modificările privind sectorul auto şi oţelul în cadrul acordului SUA-Coreea de Sud, au durat peste opt luni. Iar acordul comercial SUA-Mexic-Canada (USMCA) a necesitat mai bine de doi ani.

Putem ajunge în punctul în care preşedintele poate închide aceste acorduri. Dacă sunt bune, le va semna. Dacă nu, vom aplica tariful”, a spus Jamieson Greer, reprezentantul pentru Comerţ, care a subliniat că echipa sa de 200 de persoane „lucrează non-stop”, schimbând propuneri cu omologii străini.

Mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie şi Australia, au purtat discuţii comerciale cu administraţia de la Washington încă din ianuarie, fără rezultate concrete.

Nu există o foaie clară de parcurs care să se transmită de la o parte la alta. Este mai degrabă un proces. Şi aş folosi mai degrabă termenul «discuţii» decât «negocieri» a spus un diplomat pentru sursa citată.