Pentru câteva ore, niciun avion nu a mai decolat sau aterizat pe aeroportul din Thiruvananthapuram, India, pentru că pista a fost transformată într-un loc de rugăciune și procesiune religioasă, transmite adevarul.ro.
Într-un eveniment unic în lume, activitatea Aeroportului Internațional Thiruvananthapuram din statul indian Kerala a fost suspendată vineri timp de patru ore, nu din motive tehnice sau meteorologice, ci pentru o ceremonie religioasă hindusă, relatează BBC.
Evenimentul face parte din festivalul anual Painkuni, organizat de templul Sree Padmanabha Swamy, și constă într-o procesiune impresionantă, în care care din lemn decorate cu simboluri sacre transportă idolii templului pe o porțiune de 2 km a pistei aeroportului. Elefanți împodobiți și preoți participă la ritual, iar traseul se încheie pe plaja Shanghumugham, unde are loc o baie ritualică a idolilor.
Aeroportul, construit în 1932 de familia regală Travancore și administrat acum de o companie privată, continuă să respecte tradiția, chiar dacă este vorba despre o zonă de înaltă securitate. Ceremonia se desfășoară de două ori pe an, în cadrul festivalurilor Painkuni și Alpashi, cu aprobări stricte și măsuri de securitate sporite. Doar persoane autorizate, membri ai fostei familii regale, preoți și oficiali, pot lua parte la procesiune.
„Procesiunea începe în jurul orei 16:45, ora locală, și durează aproximativ patru ore”, a declarat Mahesh Balachandran, ofițer executiv al templului. „Procesiunea trece prin aeroport cu întreaga rigoare ritualică de două ori pe an, în timpul festivalurilor Painkuni și Alpashi. Totul decurge în liniște, fără incidente. Totul este planificat cu mare atenție”, a adăugat Balachandran.
„Este, probabil, singurul aeroport din lume care facilitează un astfel de eveniment istoric”, a declarat Rahul Bhatkoti, directorul aeroportului. Cu o singură pistă de aterizare, aeroportul își întrerupe complet activitatea în acest interval, afectând în special zborurile internaționale spre Orientul Mijlociu.
Autoritățile au informat companiile aeriene din timp, iar zece zboruri au fost reprogramate. Evenimentul este atent supravegheat cu ajutorul camerelor video, iar pista este inspectată minuțios după finalizarea ritualului.
Într-o postare pe X, deputatul local Shashi Tharoor a descris momentul ca fiind o expresie vie a modului în care „moștenirea și modernitatea coexistă aici, în fiecare an”.