O rusoaica din Sankt Petersburg creste si inmulteste ratonii ca animale de companie. Si are un centru - sustine ea - de terapie anti-stres si impotriva depresiei, unde vizitatorii pot interactiona cu simpaticele si sociabilele mamifere.
Specialiştii sunt sceptici în privinţa eficienţei unei astfel de terapii. Dar “sala cu ratoni” nu duce lipsa de vizitatori, care sunt taxaţi cu 30 sau chiar 45 de dolari pe ora.
Asanumitul Enotvill - în limba rusa ”înot” înseamna raton - este, de fapt, este o sala, unde simpaticele animale se joaca împreuna si interactioneaza cu oamenii.
Iulia Sibiriakova: “Terapia cu ratoni este o parte a zooterapiei. Nu e tocmai o denumire oficiala, dar semnifica interacţiunea cu aceste animale. Orice contact cu animalele, dar mai ales cu cele sociabile, cum sunt ratonii, are un impact pozitiv asupra oamenilor.”
Iulia Sibiriakova povesteste ca primul raton pe care l-a avut l-a cumparat de la un braconier, pentru a-i salva viata. Era o femela, ranita destul de grav, care nu s-a adaptat însa la viata în captivitate. Dupa ce s-a înzdravenit, a eliberat-o în salbaticie.
Apoi, pentru rusoaica inimoasa, salvarea ratonilor a devenit un adevarat hobby. Cu timpul a înteles ca aceste mamifere, originare din America de Nord si centrala, pot fi animale de companie. Iar când a vazut cât sunt de jucause si cum interactioneaza cu oamenii, s-a gândit la o forma de terapie anti-stres sau pentru persoane care sufera de depresie.
Iulia Sibiriakova: ”Am deschis “Enotvill” în urma cu aproape 3 ani şi, dupa cum vedeţi, înca avem vizitatori. Aici sunt ratoni care n-au fost niciodata raniţi în salbaticie. I-am înmulţit, au fost cinci generaţii de ratoni, iar acum sunt la fel ca animalele de casa, perfect adaptaţi sa interacţioneze cu oamenii.”
Nu înseamna, totuşi, ca sunt ca nişte pisicuţe sau caţeluşi. Fie si crescuţi ”în casa”, ratonii pot sa muste sau sa zgârie. Si mai au un obicei “reprobabil” - fura obiecte personale, ca ceasuri, lanticuri, chei, sau monede. Vizitatorii sunt avertizati sa-si lase bijuteriile într-un seif la intrare, si trebuie sa fie îmbracati ... adecvat.
O ora de terapie cu ratoni este taxata cu 30 - 45 de dolari. Oamenii de stiinta nu se lasa, însa, convinsi asa de usor.
Psiholog:”Trebuie sa ştim ca folosirea animalelor pentru terapie este o perspectiva isteaţa şi interesanta. Deocamdata, însa, nu avem suficiente dovezi în privinţa eficienţei unei astfel de terapii. Sunt necesare probe şi dovezi, din perspectiva psihologica şi medicala, pentru a dovedi ca are un impact.”