Kremlinul încearcă să profite de pe urma crizei energetice din Siria pentru a câștiga loialitatea noilor autorități de la Damasc și pentru a păstra bazele militare rusești din această țară, chiar și după ce a refuzat să îl predea pe fostul dictator Bashar al-Assad, care a fugit în Rusia când regimul său s-a prăbușit, potrivit The Moscow Times, potrivit digi24.ro.

Siria are nevoie disperată de petrol, motorină și gaze naturale încă din luna decembrie, când rebelii islamiști au preluat controlul asupra țării.

Moscova a început deja să livreze petrol și gaze Siriei în încercarea de a-și asigura prezența militară pe teritoriul țării, potrivit unor surse apropiate de Kremlin citate de The Moscow Times. 

Livrările au început în luna februarie la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, însă întreaga afacere a fost ținută secretă. 

Cu toate că Moscova cunoștea de mult timp problemele cu care se confrunta regimul Assad, căderea sa bruscă de la putere a lăsat Rusia fără aliați pe care să se poată baza în Siria.

„Toți prietenii noștri din Siria au trecut de partea cealaltă chiar în ziua plecării lui Assad și venirii opoziției – chiar și pe rețelele lor sociale. Acest lucru a creat dificultăți enorme pentru politica noastră atât în Siria, cât și în restul Orientului Mijlociu”, a spus un diplomat rus. 

Faptul că Rusia i-a oferit lui Assad o cale de scăpare pentru el și familia sa a înrăutățit relația Moscovei cu noua conducere de la Damasc și a alimentat sentimente negative la adresa Moscovei în rândul populației siriene. 

Decizia de a-l primi pe Assad în Rusia a afectat relația cu Siria, „însă nu am avut de ales”, a spus diplomatul rus. „Poziția liderului nostru [Putin] este că noi nu îi abandonăm pe ai noștri, indiferent de situație.” 

„Assad avea mulți inamici în Orientul Mijlociu. Dar dacă îl abandonam, ar fi pătat autoritatea lui Putin. Ar fi fost văzută ca o trădare a principiilor noastre de bază. Iar noile autorități siriene l-ar fi sfâșiat în bucăți”, a spus și un alt diplomat rus citat de The Moscow Times. 

Rusia este nemulțumită și de acțiunile Israelului în Siria, care a ocupat complet Înălțimile Golan și a atacat baze militare siriene și alte complexe industriale de armament. 

„Am făcut multe greșeli, toată lumea de aici (de la Kremlin și Ministerul rus de Externe) știe asta. Dar, public, încercăm să transmitem optimism. Noi trebuie acum să reconstruim relațiile de la zero”, a explicat un analist rus asociat cu Kremlinul.

În ciuda perioadei de incertitudine de după căderea regimului Assad, Rusia a păstrat controlul asupra bazei sale navale din Tartus și asupra bazei aeriene Hmeimim. 

Criza energetică a Siriei a început odată cu plecarea lui Assad, atunci când Iranul a oprit toate livrările de petrol. Cu toate că Siria are multe câmpuri petroliere, cele mai multe dintre ele se află în zone pe care nu le controlează. 

„După ce a participat la distrugerea Siriei, Rusia este acum gata să profite de golul [de putere] și să se ancoreze din nou la Siria prin livrarea de energie”, a scris Souhire Medini, un diplomat francez și cercetător al Institutului de la Washington pentru Politica din Orientul Apropiat. 

Pentru noile autorități de la Damasc, prezența bazelor militare rusești ar putea ajuta la crearea unui echilibru între trupele americane prezente în est, forțele israeliene din sud și soldații turci din nordul țării. 

„Mai mult, [președintele interimar al Siriei] al-Sharaa înțelege că Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și că ar putea participa la votul pentru scoaterea Hayat Tahrir al-Sham de pe lista organizațiilor teroriste”, a explicat analistul independent Ruslan Suleymanov. 

„De aceea al-Sharaa nu vrea să provoace o confruntare cu Moscova și, deocamdată, vedem în continuare un interes arătat pentru Rusia.”