Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat sambata la Hiroshima, cu ocazia implinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, avertizeaza ca Omenirea "se joaca cu un pistol incarcat" si face apel ca liderii lumii sa-si retraga armele nucleare din arsenalele lor. 

Ultimul update: 06.08.2022, 12:59 Publicat:06.08.2022, 12:59

In urma cu 77 de ani, "zeci de mii de oameni au fost ucisi pe neasteptate in acest oras. Femei, copii si barbati au fost incinerati intr-un foc infernal", a spus el, potrivit AFP.

"Cladirile s-au transformat in tarana. Supravietuitorii au fost blestemati cu o mostenire radioactiva" de cancere si alte boli, a adaugat Antonio Guterres. "Trebuie sa ne intrebam: ce am invatat din norul atomic care s-a umflat ca o ciuperca peste acest oras?", a continuat Guterres.

Guterres: "Crize cu puternice conotatii nucleare se raspandesc rapid"

In prezent, "crize cu puternice conotatii nucleare se raspandesc rapid, din Orientul Mijlociu pana in Peninsula Coreeana trecand prin invazia Rusiei in Ucraina. Omenirea se joaca cu un pistol incarcat", a spus Antonio Guterres, reiterand avertismentele pe care le-a emis saptamana aceasta la o conferinta a semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleara (TNP) la New York.

In cursul ceremoniei anuale organizate la Hiroshima in memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un vibrant apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor, mai scrie AFP, citata de Agerpres.

In ultimii doi ani, comemorarea bombardamentului de la Hiroshima - la care asista supravietuitori, rude, responsabili japonezi si anumiti demnitari straini - se desfasoara in mod restrans din cauza COVID-19.

Ceremonia de sambata a fost mai importanta. O rugaciune tacuta a fost organizata la 08.15 (ora locala), cand bomba americana a devastat orasul la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Riscul nuclear agita spiritele de cand Rusia si-a invadat vecinul ucrainean in februarie. Ambasadorul Rusiei in Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sambata, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroana de flori in memoria victimelor.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit in urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilant care ii include si pe cei care au supravietuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiatiilor.

Trei zile mai tarziu, Statele Unite au lansat o alta bomba nucleara asupra orasului-port japonez Nagasaki, omorand aproximativ 74.000 de persoane si punand capat celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: