Cei care au visat sa vada stelele de aproape acum au o sansa reala. Pentru prima data in ultimii 11 ani, Agentia Spatiala Europeana (ESA) cauta oameni capabili sa zboare in spatiu.

Publicat:21.02.2021, 20:40

Selectia pentru viitorii astronauti se anunta insa foarte dura si indelungata: un an si jumatate. Sunt si multi romani printre cei care doresc sa ajunga in spatiu.

Imaginile din productia “Star Trek” i-au facut sa viseze cu ochii deschisi pe milioane de tineri si adolescenti. Acum, pentru multi dintre ei, visul poate deveni realitate. Inclusiv pentru romani.

Agentia Spatiala Europeana vrea sa recruteze intre 4 si 6 oameni care sa devina astronauti activi, si cateva rezerve, profesionisti care isi vor continua activitatea la ei in tara, pana cand vor fi convocati pentru diverse misiuni. Candidaturile se pot depune intre 31 martie si 28 mai.

Lucy Van Der Tas, recrutor sef ESA: “Ca sa aplicati, trebuie sa aveti o diploma de master intr-unul din domeniile: stiinte ale naturii, medicina, inginerie, matematica, stiinta calculatoarelor si minimum 3 ani experienta.”

Jobul nu este insa unul usor, au avertizat chiar specialistii agentiei spatiale.

Jennifer Ngo-Anh, cercetator stiintific: “Dupa o sedere de 6 luni in spatiu, astronautii raporteaza modificari ale vederii, reducerea densitatii osoase care s-ar produce in 10 ani pe pamant si reducerea capacitatii de munca cu 40%”.

Dumitru Prunariu este singurul roman care a zburat in spatiu. El ne incurajeaza sa ne urmam impulsul, chiar daca ideea de a deveni astronaut pare, uneori, nebuneasca.

Dumitru Prunariu, primul roman care a zburat in spatiu: ”Nu aveam de gand sa devin cosmonaut, eram deja inginer de aviatie, aveam un loc de munca, aveam o familie, dar curiozitatea pentru un nou domeniu de activitate m-a facut sa ridic mana”.

Nicolae Tica, student la Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda: “Orice copil vrea sa fie astronaut. Nu m-as vedea ca domnul Prunariu, dar in dreapta lui tot m-as vedea”.

Andrei Curiman, student la Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda: ″In primul rand as vrea sa vad planeta mica, sa ma uit la planeta ca si cum m-as uita la o harta, sa spun: uite, acolo este tara mea”.

Romania este membra a Agentiei Spatiale Europene, insa fara drept de vot, pentru ca nu ne-am mai platit, din 2018, cotizatia anuala de 17 milioane de euro. Cu toate astea, cercetatorii romani sunt foarte apreciati si primesc de lucru de la agentie.

Marius Ioan Piso, Presedinte al Agentiei Spatiale Romane, doctor in fizica: “Construim, este aproape gata, un radar care se afla pe undeva pe langa Cheia si care va vedea obiecte de cativa centrimetri la o distanta 1.000 de km”.

Acesta ar putea deveni un serviciu comercial, care sa urmareasca sateliti in spatiu. Un alt proiect in care suntem implicati vizeaza realizarea unui sistem capabil sa devieze asteroizii care ameninta planeta.

Sursa: