Al doilea val al pandemiei se agraveaza in Europa. Numai ieri in Marea Britanie au murit aproape 600 de persoane din cauza COVID-19, un record ce nu a mai fost atins de 6 luni. Austria a intrat pentru a doua oara in carantina, pana in data de 6 decembrie. Iar Franta a devenit prima tara de pe Batranul Continent care trece de 2 milioane de cazuri. 

Publicat:18.11.2020, 19:09

In pofida scaderii numarului de cazuri noi, numarul persoanelor spitalizate pentru Covid-19 a atins un nivel record, iar Franta se afla pe locul al treilea la decesele provocate de aceasta boala in Europa, dupa Marea Britanie si Italia. Mai grav, paturile de la terapie intensiva sunt ocupate in proportie de 95 la suta. Medicii lupta nu doar pentru viata pacientilor, dar consoleaza si rudele. Cand a fost filmat, acest doctor ii spunea unui parinte ca fiul lui ar putea fi plasat in coma artificiala.

”Pentru moment rezista. Insa adevarul este, nu stiu ce vi s-a spus deja, ca starea sa respiratorie este ingrijoratoare”.

Julien CARVELLI, MEDIC SPITALUL TIMONE, MARSILIA: ”Trebuie, in acelasi timp, sa incercam sa-i linistim si sa le spunem adevarul. E un echilibru pe care uneori il gasesti cu greu”.

Marsilia, orasul port de la Mediterana, al doilea oras ca marime din Franta, a fost ferit de cea mai rea parte a pandemiei, in primavara. Din septembrie insa, a inceput sa fie inundat de cazuri de coronavirus. Pe de alta parte, Austria a intrat pana pe 6 decembrie, in carantina nationala stricta, intr-o incercare de salvare a Craciunului. Zi ori noapte, austriecii pot iesi din case doar cu motive temeinice. In Germania, in schimb, cancelarul Angela Merkel recunoaste ca este prea devreme pentru a spune daca actuala carantina da rezultatele scontate.

Si, pentru un impact sporit al recomandarilor, guvernul german a lansat o campanie video care elogiaza zacutul pe canapea si lenea pentru a curma transmiterea virusului. Clipurile sunt concepute pe intelesul tuturor ca niste mesaje din viitor.

”Soarta acestei tari se afla in mainile noastre. Asa ne-am adunat tot curajul si am facut ce se astepta din partea noastra, singurul lucru corect. Adica nu am facut nimic. Absolut nimic. Eram lenesi ca ratonii. Canapeaua ne-a fost linia frontului, iar rabdarea - arma noastra.” 

In Rusia, in schimb, nu prea mai e loc de umor. Iata ce doreste Kremlinul, sa vada rusii si strainii deopotriva: un imens spital de campanie, impecabil organizat si ordonat pentru a gestiona fluxul mare de pacienti. Palatul de Gheata, destinat campionatului mondial de patinaj, gazduieste acum 1300 de bolnavi de COVID. Exista insa si o alta fata a pandemiei din Rusia, una pe care autoritatile ar prefera s-o tina ascunsa. Pe retelele de socializare circula dovezi sfasietoare ale crizei abatute asupra sistemului medical. In aceste imagini o doctorita de la ambulanta incearca zadarnic sa-i convinga pe colegii din spital sa accepte o pacienta de 90 de ani.

”N-o duc inapoi acasa sa moara! De ce trebuie sa plang si sa implor ca sa acceptati un pacient.”

Oficial, Rusia a raportat 33 de mii de decese, unii experti sustin insa ca in ralitate ar fi 130 de mii. Astazi 456 de rusi au fost rapusi de Covid si aproape 21 de mii s-au infectat. Numarul cazurilor de coronavirus din Europa a ajuns la 14,4 milioane, iar cel al deceselor la 332 de mii.