Amenintarea presedintelui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare in Ucraina daca „integritatea teritoriala” a Rusiei este amenintata a starnit discutii profunde in Occident cu privire la modul in care ar reactiona Vestul, scrie Al Jazeera.
Intr-o adresa televizata de miercuri, liderul rus a spus ca nu blufeaza cu privire la utilizarea armelor nucleare daca teritoriile ruse sunt amenintate, anuntand mobilizarea militara partiala care va trimite aproximativ 300.000 de soldati pe front.
Mai multi experti si oficiali au discutat cu AFP despre posibilele scenarii care ar putea aparea in cazul in care Rusia ar efectua un atac nuclear.
Cum ar arata un atac nuclear rusesc?
Analistii spun ca Moscova ar putea plasa una sau mai multe bombe nucleare „tactice” pe campul de lupta. Acestea sunt arme cu o putere exploziva cuprinsa intre 0,3 kilotone si 100 de kilotone, in comparatie cu cele 1,2 megatone ale celui mai mare focos strategic al SUA sau cu bomba de 58 de megatone testata de Rusia in 1961.
Bombele tactice sunt concepute pentru a avea un impact limitat asupra campului de lupta, in comparatie cu armele nucleare strategice care sunt concepute pentru a lupta si a castiga razboaie totale.
Dar termenii de „mic” si „limitat” sunt relativi: bomba atomica lansata de SUA asupra Hiroshima in 1945, cu un efect devastator, avea doar 15 kilotone.
Analistii mai sugereaza ca scopul Rusiei ar fi sa sperie Ucraina pentru ca aceasta sa capituleze sau sa se supuna termenilor de negociere impusi de Rusia.
Mark Cancian, expert militar la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS) din Washington, a declarat ca nu crede ca Rusia va folosi arme nucleare.
Moscova ar putea, in schimb, sa trimita un mesaj puternic si sa evite victime semnificative prin detonarea unei bombe nucleare deasupra apei sau declansand una deasupra Ucrainei pentru a genera un impuls electromagnetic care ar distruge echipamentele electronice.
Sau Putin ar putea alege sa atace o baza militara ucraineana sau un centru urban, generand victime in masa si, eventual, sa ucida conducerea politica a tarii.
Astfel de scenarii „ar fi probabil concepute pentru a diviza alianta NATO (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord) si consensul global impotriva lui Putin”, a scris Jon Wolfsthal, fost expert in politica nucleara a Casei Albe, vineri pe Substack.
„Nu este clar daca va reusi si ar putea fi vazut la fel de usor ca disperare ca si hotarare”, a spus el.
Cum ar trebui sa raspunda Occidentul?
Occidentul a ramas ambiguu cu privire la modul in care ar raspunde la o lovitura nucleara tactica, iar alegerile sunt complicate.
SUA si NATO nu vor sa para slabe in fata unei amenintari nucleare implicite. Dar ar dori, de asemenea, sa evite posibilitatea ca razboiul din Ucraina sa escaladeze intr-un conflict nuclear mult mai larg si devastator.
Expertii spun ca Occidentul nu ar avea alta optiune decat sa raspunda unui atac nuclear rusesc si ca un raspuns ar trebui sa vina din partea NATO ca grup, mai degraba decat din partea SUA.
SUA si-au pozitionat aproximativ 100 de arme nucleare tactice proprii in tarile NATO si ar putea raspunde fortelor ruse.
Amenintarea cu raspunsul ar demonstra hotararea si ar reaminti Moscovei pericolul actiunilor sale, potrivit lui Matthew Kroenig de la Consiliul Atlantic.
Cu toate acestea, a spus el, „ar putea provoca, de asemenea, represalii nucleare rusesti, crescand riscul unui schimb nuclear mai mare si al unui dezastru umanitar”.
Un alt risc este ca unii membri NATO sa respinga un raspuns nuclear, servind obiectivelor lui Putin de a slabi alianta. De asemenea, „utilizarea fortei nucleare de catre Rusia ar putea convinge tarile care pana acum au fost reticente – precum India si, eventual, chiar China – sa participe la escaladarea sanctiunilor”, a spus Kroenig.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.