Niciun partid sau niciun bloc nu obtine o majoritate totala la alegerile generale anticipate din Spania, dupa numararea a 95% din voturi, in ciuda faptului ca Partidul Popular (PP) conservator este pe cale sa-i invinga pe socialistii aflati la guvernare, relateaza Reuters. Liderul Partidului Popular al Spaniei, Alberto Nunez Feijoo, a declarat ca partidul sau a castigat alegerile parlamentare de duminica, dupa ce premierul Pedro Sanchez a revendicat victoria pentru stanga politica, desi conservatorii au obtinut mai multe locuri in Parlament, transmite hotnews.ro

PP era pe cale sa obtina 136 de locuri parlamentare in camera inferioara de 350 de locuri, cu 47 mai multe decat la alegerile precedente din 2019, potrivit rezultatelor partiale, publicate de Ministerul de Interne.

Partidul de extrema-dreapta Vox era pe cale sa obtina 33 de locuri, ceea ce ar plasa formatiunea pe a treia pozitie de putere in parlament, iar o coalitie ipotetica cu PP nu ar reusi sa duca posibilul bloc la o majoritate absoluta de 176 de locuri.

Partidul Socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez urma sa obtina doar 122 de locuri, iar aliatul sau, de extrema stanga, Sumar, 31 de locuri.

Dreapta si extrema-dreapta au impreuna majoritate, dupa 80% din voturile numarate, potrivit Reuters. PP ar urma sa obtina 132 de locuri parlamentare in camera inferioara de 350 de locuri, partidul de extrema-dreapta Vox - 33 de locuri. Partidul Socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez a ramas in urma cu 125 de locuri, iar aliatul sau, de extrema stanga Sumar, a obtinut 31 de locuri.

Drepta preia conducerea in fata socialistilor lui Sanchez, dupa numararea a 65% din voturi. Astfel, PP ar obtine 131 de deputati, iar PSOE 128, potrivit El Pais. In fata sediului PP au inceput deja scandarile de bucurie.

Socialistii Spanioli (PSOE) conduc alegerile legislative, obtinand 131 de locuri in Parlament, dupa numararea a 50% din voturi, relateaza Reuters. PP este pe locul doi, cu 130 de locuri, iar Vox pe trei cu 31 de locuri.

Au inceput sa apara primele rezultate partiale din Spania.

Cu 16% din voturi numarate, procent care nu este inca reprezentativ, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol este cel mai votat si obtine 127 de deputati din cei 350 pe care ii are Congresul (majoritatea absoluta este de 176 de locuri), PP - 124 de locuri, iar Vox - 31, potrivit El Pais.

Sectiile de vot din Spania s-au inchis duminica la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei), unde au avut loc alegeri legislative, dintre care favorita, potrivit ultimelor sondaje, este opozitia de dreapta in detrimentul premierului in functie, socialistul Pedro Sanchez, relateaza AFP si Reuters.

Primele rezultate partiale, in absenta exit-poll-urilor, vor aparea dupa aproximativ o ora. De asemenea, unele centre electorale raman deschise pana la ora 19:00 GMT (22.00, ora Romaniei, in Canare, din cauza unei diferente de fus orar.

Partidul Poporului (PP), de opozitie, conservator, din Spania este vazut in fruntea alegerilor anticipate de duminica, dar fara o majoritate parlamentara pe care ar putea-o obtine totusi intr-o potentiala coalitie cu partidul de extrema-dreapta Vox, au aratat doua sondaje de opinie.

Un sondaj realizat de agentia GAD3 pentru grupul media Mediaset, publicat la scurt timp dupa ce votul pe continent s-a incheiat la ora 20.00 (1800 GMT), pe baza a 10.000 de intentii de vot colectate pe parcursul campaniei electorale pana sambata, a aratat ca PP va castiga 150 de locuri, iar Vox 31.

Coalitia de stanga, condusa de socialistii premierului Pedro Sanchez, va obtine un total de 149 de locuri in camera inferioara de 350 de locuri, potrivit GAD3.

Daca PP si Vox se vor uni pentru a forma cel de-al doilea guvern de coalitie al Spaniei, va depinde de negocierile dintre partide in urmatoarele zile, saptamani sau chiar luni.

In timp ce liderul PP Alberto Nunez Feijoo a spus ca ar prefera sa guverneze singur, PP si Vox au facut deja echipa pentru a guverna in zeci de regiuni si orase de la alegerile locale din mai.

Liderul Vox Santiago Abascal s-a declarat deschis sa „creeze o alternativa” la guvernul de coalitie de stanga al premierului Pedro Sanchez.

In timp ce extrema dreapta ar putea intra la guvernare, Politico trece in revista cateva dintre momentele importante ale „haosului” din jurul alegerilor si a campaniei electorale din Spania.

Alegerile care au stricat vacantele spaniolilor

Alegerile din Spania au inceput cu o zdruncinat in mai, cand partidele de stanga au suferit pierderi devastatoare la alegerile municipale la nivel national. In dimineata urmatoare, expertii se asteptau ca prim-ministrul sa tina un discurs standard in care sa recunoasca faptul ca Partidul sau Socialist a fost invins. Dar, pe langa faptul ca a recunoscut infrangerea la nivel local si regional, Sanchez a socat tara anuntand dizolvarea parlamentului si a convocat alegeri anticipate surpriza, potrivit Politico.

Miscarea i-a surprins pe spanioli si a dus la un oftat colectiv. Deoarece legea electorala spaniola prevede ca alegerile trebuie convocate la 54 de zile dupa dizolvarea parlamentului, iar alegatorii s-au vazut nevoiti sa voteze in timpul verii, cand sunt vacantele. Opozitia conservatoare a facut mare tam-tam in aceasta privinta, liderul Partidului Popular Alberto Nunez Feijoo acuzandu-l pe Sanchez ca „a stricat vacantele tuturor”.

Dar calculul lui Sanchez s-a dovedit a fi inteligent, subliniaza sursa citata. Prin convocarea imediata a alegerilor, premierul s-a asigurat ca pregatirea votului coincide cu o perioada in care Partidul Popular a intrat in coalitii incomode cu partidul de extrema dreapta Vox la nivel local si regional. Pe parcursul campaniei, Sanchez a subliniat acele acorduri – care au dus la eliminarea departamentelor de egalitate de gen in locuri precum Valencia si la interzicerea steagurilor curcubeu in municipalitati precum Naquera si Torrijos – si a avertizat ca, daca Feijoo si Vox vor ajunge la putere, vor adopta masuri similare la nivel national.

Razboiul panourilor publicitare

In urma cu cativa ani, autobuzele umplute cu mesaje controversate au devenit in mod inexplicabil cea mai cautata modalitate de a face campanie electorala. In aceasta campanie, totusi, partidele de dreapta au optat pentru mesaje mai statice si au acoperit fatadele diferitelor cladiri din Madrid cu panouri publicitare care atrag atentia.

Primul care a facut acest lucru a fost partidul de extrema-dreapta Vox, care in iunie a montat un panou urias care arata o mana fara trup care arunca diferite simboluri – printre care un simbol al feminismului, un steag LGBT si sigla pentru Agenda 2030 a Natiunilor Unite – intr-un cos de gunoi. A urmat apoi de un alt panou platit de Desokupa – o companie care a fost legata de miscarea neo-nazista din Spania – care a propus „expulzarea” lui Sanchez din tara si trimiterea lui in Maroc.

Dar ONG-urile de mediu si grupurile de stanga s-au implicat apoi in acest trend al panourilor. Saptamana trecuta, ONG-ul de mediu Greenpeace a agatat un panou pe Puerta de Alcala din Madrid, infatisandu-i pe cei patru candidati principali goi si transpirati – o imagine menita sa evidentieze absenta conversatiilor despre schimbarile climatice la aceste alegeri.

Intre timp, un grup de activisti numit Violetas a distrus un panou publicitar Vox care acuza guvernul lui Sanchez ca elibereaza criminali si „pune sute de monstri pe strada”, modificand mesajul astfel incat sa reiasa ca „Vox a pus sute de monstri in partidul sau”.

Sanchez, problema de popularitate si „ofensiva sarmanta” din campania electorala

Economia Spaniei merge grozav si publicul aproba in general masurile adoptate de guvernul sau de coalitie de stanga – dar alegatorii pur si simplu nu par sa-l placa foarte mult pe Sanchez

Problema de imagine a premierului se datoreaza partial peisajului media din Spania, care este dominat de radiodifuzorii conservatori; dar are de-a face si cu strategia de comunicare a premierului. In timpul sau la putere, Sanchez a evitat in mare masura sa interactioneze cu platformele media potential ostile consumate de un numar mare de public spaniol.

Cu toate acestea, inaintea acestor alegeri, Sanchez s-a angajat intr-o ofensiva de sarm si a participat intr-o multitudine de programe de televiziune din Spania. Premierul s-a descurcat remarcabil de bine si a reusit sa ii cucereasca pe prezentatorii de radio si televiziune care au petrecut ani de zile criticandu-l, facandu-i pe multi sa se intrebe de ce nu a urmat aceasta strategie pana acum. Sanchez a cucerit, de asemenea, alegatorii generatiei Z, aparand pe podcastul de succes La Pija y La Quinqui, unde s-a declarat cu pricepere a fi un „Swiftie” (fan al lui Taylor Swift).

O dezbatere despre un grup terorist disparut a canibalizat dezbaterile reale

O mare parte a campaniei electoral s-a axat pe discutii despre ETA, un grup terorist basc care si-a incetat operatiunile in urma cu mai bine de un deceniu. Partidul Popular al lui Feijoo a incercat in mod repetat sa-l lege pe Sanchez de gruparea terorista, subliniind sprijinul parlamentar sporadic pe care guvernul sau l-a primit de la EH Bildu, un partid separatist basc pe care justitia spaniola l-a considerat in repetate randuri o organizatie legala, democratica.

Sanchez s-a chinuit sa schimbe naratiunea, dar aceasta poveste a mancat cea mai mare parte a singurei dezbateri fata in fata dintre premier si Feijoo, intr-un moment in care Spania se confrunta cu provocari mult mai stringente - printre acestea, o criza a locuintelor, dezastrele climatice si cifre vertiginoase ale somajului in randul tinerilor, iar concentrarea atentei asupra unui grup terorist disparut a fost o distragere nefericita a atentiei.

Scandalul postasilor

Un record de 2,6 milioane de spanioli - 7,4% dintre alegatorii inregistrati - s-au inscris pentru a-si depune buletinele de vot prin corespondenta.

Intr-o intorsatura de tip „trumpian”, liderul Partidului Popular, Feijoo, a petrecut o parte din campanie punand la indoiala integritatea Correos, serviciul postal al Spaniei. Politicianul conservator – care a fost el insusi presedinte al Correos intre 2000 si 2003 – a sugerat ca actuala sa conducere gestioneaza in mod intentionat deficitar seerviciul pentru a avea personal insuficient si a mers atat de departe incat a indemnat lucratorii postali sa reziste presupuselor tentative ale superiorilor de a manipula votul.

Factorii postali au raspuns cu furie acuzatiilor lui Feijoo si au aparat profesionalismul serviciului postal, care a angajat 19.400 de lucratori suplimentari inainte de alegeri pentru a garanta procesarea rapida si eficienta a tuturor buletinelor de vot prin corespondenta. Mai mult, peste 30 la suta dintre angajatii programati sa plece in vacanta in iulie au solicitat in mod voluntar sa-si amane vacantele pentru a se asigura ca niciunul dintre birouri nu are personal redus.

Prietenia dintre Feijoo si traficantul de droguri Marcial Dorado

Partidul Popular de centru-dreapta a dominat campania electorala, impunandu-si anumite subiecte de dezbatere. Dar totul s-a schimbat in ultima saptamana de campanie, cand POLITICO a raportat despre relatia liderului conservator Feijoo cu traficantul de droguri din Galicia, Marcial Dorado. Legaturile lui Feijoo cu Dorado erau deja binecunoscute. Presa a raportat despre calatoriile lor comune in locuri precum Insulele Canare, Portugalia si Andorra.

In ciuda atacurilor personale repetate, in ciuda acuzatiilor privind pretinsele sale aliante politice cu „teroristi”, Sanchez a evitat sa aduca in discutie prietenia celebra a lui Feijoo cu Dorado.