ALEGERI PARLAMENTARE IN ROMANIA 2016. Votul prin corespondenta in diaspora, numaratoarea voturilor in sectii inregistrata audio-video, un numar mai mic de parlamentari si alegerea pe lista - acestea sunt doar cateva dintre premierele si noutatile scrutinului de duminica din Romania, organizat dupa o lege electorala din 2015, noteaza Mediafax.ro.



Alegerile de duminica, in Romania, au fost organizate si se desfasoara dupa o noua lege electorala, adoptata în 2015, fata de scrutinul din 2012, parlamentarii romani fiind alesi acum pe lista si nu uninominal, metoda folosita ultima data în 2004.

Noua legislatie electorala din Romania prevede un numar mai mic de senatori si deputati, fata de vechea legislatura. Scaderea a rezultat dupa ce norma de reprezentare pentru deputati a fost stabilita la 73.000 de locuitori si de 168.000 de locuitori pentru senatori.

Astfel, românii aleg, duminica, 326 deputati, dintre care 18 ai minoritatilor, si 134 de senatori. Viitorul Parlament va numara dupa alegeri 466 de deputati si senatori, fata de 588, câti au fost alesi în 2012.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt organizate în strainatate 417 sectii de votare, cel mai mare numar de sectii organizat vreodata în diaspora, cu 111 mai multe, decât la alegerile parlamentare din anul 2012 si cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidentiale din anul 2014, potrivit declaratiei purtatorului de cuvânt al MAE Romania, Ionut Vâlcu.

"Din cele 417 sectii de votare propuse, 193 de sectii de votare vor fi organizate pe lânga ambasadele, consulatele si institutele culturale ale României din strainatate. 217 sectii de votare reprezinta propunerile motivate de MAE pentru a fi create în strainatate, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni români care s-au înscris în Registrul Electoral Român pâna la data de 14 septembrie 2016", a adaugat purtatorul de cuvânt al MAE.

Diaspora va fi reprezentata în continuare de 4 deputati si 2 senatori, o premiera constând însa în introducerea votului prin corespondenta pentru acest tip de alegeri. Doar 8.889 de cetateni români vor vota prin corespondenta la scrutinul parlamentar din acest an, acestia înscriindu-se în Registrul Electoral Român pâna la data de 14 septembrie 2016, cu optiunea votului prin corespondenta.

Având în vedere numarul redus al alegatorilor din strainatate care s-au înscris în Registrul Electoral, guvernul Ciolos a adoptat OUG 47/2016 care a permis înfiintarii unor noi sectii de votare în afara celor sapte sectii solicitate, potrivit legii de cel putin 100 de cetateni români cu domiciliul sau resedinta în strainatate.Cele sapte sectii de votare solicitate de românii din diaspora au fost deschise în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (1 sectie de votare solicitata), Republica Moldova (patru sectii) si în Spania (doua sectii).

Cele mai multe sectii de votare sunt organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, SUA, 31, în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, 21, în Franta 16, în Germania 15, în Belgia, 9 si în Canada 8.

CITESTE CONTINUAREA PE MEDIAFAX.RO