Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2019 este programat pe 10 noiembrie in Romania, in timp ce alegatorii din strainatate au la dispozitie trei zile - 8, 9 si 10 noiembrie - pentru a-si exprima optiunea.

Publicat:08.11.2019, 11:25

Prima zi de vot in Noua Zeelanda s-a incheiat

La ora 10.00, ora Romaniei, s-a inchis prima zi a votarii la sectia din Auckland, Noua Zeelanda.

La sectiile de votare din afara Romaniei, organizate pentru alegerile prezidentiale, au votat vineri, pana la 07:00 ora Romaniei, 130 de alegatori. 

Acestia si-au exprimat dreptul de vot la sectii de votare din Noua Zeelanda, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia si Singapore.

Prima sectie de votare s-a deschis in Noua Zeelanda

Prima sectie de votare din strainatate care si-a deschis portile pentru alegatorii romani se afla in Noua Zeelanda, in orasul Auckland.

Sectia de votare din Noua Zeelanda s-a deschis in noaptea de joi spre vineri, la 1:00, ora Romaniei, (12:00, vineri, ora din Auckland).

Urmatoarele sectii de votare care s-au deschis pentru alegatorii romani sunt cele din Australia. Romanii din Australia pot vota viitorul presedinte in sase sectii de votare, amplasate in cadrul Ambasadei Romaniei din Canberra, in Consulatul General din Sidney, in Biroul Consular din Melbourne si in orasele Adelaide, Perth si Brisbane.

Primele sectii de votare care s-au deschis in Australia sunt cele din Sidney, Canberra si Melbourne (3:00, vineri, ora Romaniei), urmate de cele din Adelaide (3:30, vineri, ora Romaniei), Brisbane (4:00, vineri, ora Romaniei) si Perth (6:00, vineri, ora Romaniei).

A treia tara in care romanii din diaspora pot vota in primul tur al alegerilor prezidentiale este Japonia, unde exista o singura sectie de votare, la Ambasada Romaniei din Tokyo (05:00, vineri, ora Romaniei).

Reprezentant MAE: Riscurile scrutinului din diaspora

Extenuarea personalului, eventualitatea unui numar prea mic de membri astfel incat biroul de votare sa nu fie deschis sau problemele tehnice sunt cateva dintre vulnerabilitatile scrutinului la prezidentiale din diaspora, a declarat joi Iulian Ivan, reprezentant cu insarcinari speciale pentru procese electorale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citat de Agerpres.

In birourile din diaspora, o parte din membrii sectiilor de votare nu sunt acreditati pentru a indeplini functia de operatori de calculator, fiind in imposibilitatea de a utiliza tabletele necesare la scrutin, a afirmat reprezentantul MAE.

De asemenea, a spus reprezentantul MAE, exista „riscul ca unii membri, cu precadere cei desemnati de formatiunile politice, sa nu se prezinte sau sa nu isi indeplineasca atributiile sau sa paraseasca biroul de votare in timpul procesului electoral”.

Mai exista, in locurile cu personal redus, „riscul neintrunirii, la momentul deschiderii sectiilor de votare sau la orice moment, a numarului de membri necesari pentru functionarea acestora”.

In cazul in care fluxul celor care voteaza nu va fi constant pe perioada celor trei zile, exista posibilitatea de a se crea cozi ce ar duce la epuizarea fizica a personalului, cu atat mai mult in sectiile ce au si atributii specifice pentru votul prin corespondenta.

Ivan a spus ca, in acest moment, 95 de sectii de votare au si calitatea de birou electoral pentru votul prin corespondenta.

Reprezentantul MAE a evocat si eventuale disfunctionalitati tehnice.

Potrivit lui Ivan, din Centrala MAE vor fi trimisi 91 de diplomati pentru a face parte din birourile din strainatate.

Sectiile de votare deschise in strainatate

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza 835 de sectii de votare in strainatate la alegerile prezidentiale 2019.

La alegerile europarlamentare din 2019 numarul sectiilor din strainatate a fost de 441, in numeroase tari inregistrandu-se aglomeratie la sectiile de vot.

In tarile din spatiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de sectii de votare, potrivit sursei citate.

  • Votul in Uniunea Europeana

Cele mai multe sectii de votare pentru romani au fost amplasate in Spania (143) si Italia (142).

Romanii din capitala Spaniei, Madrid, vor putea vota in noua sectii amenajate pentru scrutinul prezidential, in cadrul Ambasadei, Consulatului si Institutului Cultural Roman. In restul oraselor, sectiile de vot au fost amplasate in scoli, centre culturale sau hoteluri.

In Italia, cinci sectii de votare au fost amplasate in Roma si Torino, trei in Milano si doua in Padova, Bari, Catania si Verona. In alte 121 de orase in care traiesc romani va fi amplasata o singura sectie de votare.

In Germania, AEP a anuntat ca vor fi amplasate 79 de sectii de vot, dintre care cate sase in Munchen si in Nurnberg, patru in Stuttgart, trei in Berlin si cate doua in Bonn, in Ulm, in Karlsruhe si in Offenbach am Main.

Romanii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord vor putea vota in 72 de sectii, dintre care 18 sunt in Londra si doua in Luton, Bristol, Swindon, Plymouth, Manchester, Leeds, Northampton, Birmingham, Coventry, Edinburgh si Glasgow.

In Franta vor exista 50 de sectii de votare pentru romani, cinci dintre acestea fiind in Paris si trei in Marsilia.

Romanii din Republica Moldova vor putea vota in 37 de sectii, dintre care 12 vor fi in Chisinau.

  • Votul in SUA si Canada

Romanii din Statele Unite vor putea vota in cadrul a 38 de sectii amplasate pe teritoriul tarii. Trei sectii vor fi amplasate in Chicago, doua in New York si una in cadrul Ambasadei Romaniei de la Washington.

In Canada vor fi amplasate 11 sectii de votare, dintre care doua in Toronto si Montreal si una la Ambasada Romaniei din Ottawa.

De asemenea, in America de Sud vor fi amplasate sectii de votare in sapte tari: Columbia, Venezuela, Peru, Brazilia, Chile, Argentina si Uruguay.

Sectiile de votare anuntate de AEP vor fi amplasate in ambasade, consulate, scoli, hoteluri, centre culturale si de business, teatre sau camere de comert. De asemenea, romanii din Afganistan vor putea vota in cadrul bazei militare NATO din Kabul.

Va fi organizata, in premiera, o sectie de votare si in Mali, pentru a permite militarilor romani care participa la misiunile din cadrul operatiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare in Republica Mali sa isi exercite dreptul de vot.

Harta tuturor sectiilor de votare din strainatate poate fi consultata aici.

Programul sectiilor de votare din diaspora

  • Vineri, 8 noiembrie - intre ora locala 12,00 si ora locala 21,00
  • Sambata, 9 noiembrie - intre ora locala 7,00 si ora locala 21,00
  • Duminica, 10 noiembrie - intre ora locala 7,00 si ora locala 21,00.

Alegatorii care la ora 21.00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand, in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot, pot sa isi exercite dreptul de vot pana cel mult la ora locala 23.59, precizeaza MAE.