Sistemul electoral din Statele Unite este complet diferit de modelul european, unde presedintele este ales prin castigarea unei majoritati. Asa a fost posibil, de exemplu, ca la alegerile prezidentiale din 2016 candidatul democrat Hillary Cliton sa piarda cursa, desi a obtinut 65 de milioane de voturi, cu aproape trei milioane in plus fata de cele obtinute de republicanul Donald Trump.

Atunci cand americanii voteaza, ei desemneaza practic un "elector" care promite sa voteze cu un anumit candidat la alegerile prezidentiale. In total sunt 538 de electori in Colegiul Electoral, iar cine atinge pragul de 270 este desemnat presedinte.

Fiecare stat are un numar prestabilit de electori, decis in functie de districtele congresionale si de populatie. California are cei mai multi electori, 55, urmat de statul Texas (38), New York (29), Florida (29), Illinois (20) si Pennsylvania (29).

Statele Alaska, Delaware, Districtul Columbia (DC), Montana, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Vermont si Wyoming au fiecare cate trei electori.

Astfel, un candidat are nevoie sa castige multe state cu putini electori in cazul in care pierde California, daca vrea sa aiba o sansa de a ajunge la Casa Alba - asa cum a fost cazul lui Donald Trump in 2016.

Alegeri SUA 2020: Castigatorul ia totul

Batalia este cu atat mai stransa cu cat sistemul de tip "castigatorul ia totul" face ca un candidat sa piarda toti electorii dintr-un anumit stat, in functie de votul popular.

In 2016, Trump a primit toate cele 29 de voturi electorale din Florida, dupa ce a obtinut peste 100.000 de voturi in plus fata de contracandidata Hillary Clinton. Prin urmare, desi a fost votata de milioane de oameni in Florida, Clinton nu a obtinut niciun elector.

Doar doua state din America folosesc sistemul proportional si impart electorii dupa rezultatul votului popular - Maine si Nebraska. Daca un candidat republican ar primi, de exemplu, 30% din voturi, ar primi un elector din cei trei ai statului.

In cazul in care niciun candidat nu obtine 270 de electori, Camera Reprezentantilor este desemnata sa aleaga noul presedinte, in timp ce Senatul decide cu privire la vicepresedinte.


Sursa: Observatornews.ro