Într-o telegramă adresată vineri omologului său american Donald Trump, cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite, președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a cerut normalizarea relațiilor dintre Washington și Minsk, transmite agenția AFP, citată de Agerpres, scrie hotnews.ro.
„În timpul primei dvs. președinții, Minskul și Washingtonul au luat-o pe calea unei normalizări a relațiilor. Din nefericire, la un moment dat, cooperarea bieloruso-americană a deviat de la această linie pozitivă”, a scris Lukașenko, apreciind că „această situație nu corespunde intereselor naționale ale țărilor noastre sau ale popoarelor noastre și că este vremea să o schimbăm”.
Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, se află la putere în Belarus din 1994 și este supranumit „ultimul dictator al Europei”, o etichetă pe care el o respinge.
Occidentul a impus sancțiuni împotriva regimului său după reprimarea brutală a protestelor fără precedent izbucnite în Belarus după alegerile prezidențiale din 2020, când Comisia electorală de la Minsk a anunțat că Lukașenko și-a asigurat un nou mandat cu 80% din voturile exprimate.
SUA nu îl recunosc pe Lukașenko drept președinte legitim
Atât bielorușii, cât și cancelariile occidentale și organizațiile independente pentru monitorizarea alegerilor au considerat aceste alegeri ca fiind fraudate. Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat la momentul respectiv că nu îl vor recunoaște pe Lukașenko drept președinte legitim al Bielorusiei.
Sancțiunile impuse împotriva regimului său au fost înăsprite după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie 2022 în condițiile în care Lukașenko a permis forțelor armate ruse să lanseze o ofensivă terestră în nordul Ucrainei de pe teritoriul bielorus, precum și să folosească aerodromurile militare ale țării sale pentru lovituri aeriene.
El dorește acum „restabilirea unei dinamici pozitive de contacte interstatale și implementarea de proiecte de cooperare reciproc avantajoase” pentru Belarus și SUA, potrivit telegramei pe care i-a adresat-o lui Donald Trump.
De la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Trump, relațiile dintre Statele Unite și Rusia s-au ameliorat și cele două țări au făcut în ultimele luni schimburi de deținuți.
La cererea lui Trump, Lukașenko l-a eliberat din închisoare la sfârșitul săptămânii trecute pe opozantul Serghei Țihanovski, a cărui soție Svetlana Țihanovskaia se află în exil. Țihanovski era închis din 2020, iar eliberarea sa a avut loc cu câteva ore înaintea întâlnirii de la Minsk între președintele bielorus și emisarul american Keith Kellog, cel mai înalt oficial din SUA prezent în Belarus de mai mulți ani.