Un superaliment menționat de 17 ori în Biblie a fost „resuscitat” de un fermier din Sicilia. Mana, o rășină albă bogată în minerale, a fost recoltată în regiunea mediteraneană timp de peste un mileniu, însă urbanizarea și industrializarea au dus la dispariția aproape completă a acestei practici în ultimele opt decenii, scrie libertatea.ro

Giulio Gelardi, un fermier din Madonie, Sicilia, și-a propus să readucă mana pe mese. Conform unui articol publicat de BBC, Gelardi a început să reînvie tradiția în declin în anul 1985, când a revenit în orașul natal Pollina, după 15 ani petrecuți în altă parte.

 „Când eram copil, toată lumea știa cum să extragă mana”, a spus el pentru sursa citată. 

„Când m-am întors, erau mai puțin de 100 de fermieri care știau să o facă”, a mai adăugat Gelardi. Astăzi, mana este utilizată de bucătari și cofetari în preparate.

Mana are proprietăți calmante 

Recoltarea manei necesită o abilitate unică, bazată pe observație și intuiție, spune Gelardi. Frasinii produc sevă tot anul, dar doar în cele mai călduroase zile se obține suficientă mană pentru a fi colectată.  „Să știi când a sosit momentul potrivit e o abilitate unică, bazată pe observație și intuiție”, a explicat el.

„Trebuie să asculți fiecare plantă.” „Recoltarea manei nu e ceva ce poți învăța dintr-o carte”, a mai adăugat Gelardi. 

„Dacă nu transmitem aceste cunoștințe mai departe, vom pierde o tradiție agricolă veche de secole”, a mai spus el. Bărbatul a început să ofere pliante despre mană turiștilor și a organizat tururi demonstrative de recoltare. Mana, un îndulcitor natural, conține manitol și minerale precum potasiu, magneziu și calciu. Profesoara Vivienne Spadaro de la Universitatea din Palermo susține că mana poate fi folosită ca supliment alimentar și în diverse medicamente.

„Mana a fost folosită pentru constipație, tuse, dureri în gât și răni ale pielii datorită proprietăților sale calmante și descongestionante”, a afirmat profesoara. 

În 2002, mana a fost declarată ingredient protejat 

De asemenea, bărbatul a pus la punct o modalitate mai eficientă și mai igienică de recoltare, numită „mană curată”, care a dublat aproape producția. Ulterior, a început să vândă mana brută cofetariilor, brutăriilor și farmaciilor. 

În anul 2002, mana din Madonie a fost declarată ingredient protejat de organizația internațională Slow Food. Bucătari și patiseri locali au început să folosească mana în diverse preparate. Chef Giuseppe Zingales și alții au integrat alimentul în meniurile lor, iar cofetari renumiți din Italia au creat produse speciale cu mană. Consorțiul Manei din Madonie, fondat de Gelardi și alți fermieri, promovează produsul și atrage fermieri tineri. Mario Cicero, membru al consorțiului, a afirmat că Gelardi i-a transmis pasiunea pentru recoltarea manei: „Giulio m-a învățat multe trucuri”. „Fiecare tânăr care învață să recolteze mană asigură supraviețuirea unei tradiții vechi de secole”, a spus Gelardi. Un kilogram de mană costă 200 de euro.