Un indicator al puterii eruptiei vulcanice de sambata trecuta din Tonga este inaltimea atinsa de norul de fum emis de aceasta. Oamenii de stiinta din Marea Britanie care examineaza datele meteorologice din satelit au calculat ca norul se afla la aproximativ 55 km deasupra suprafetei Pamantului, relateaza BBC.
Acesta se afla la limita straturilor stratosferei si mezosferei din atmosfera.
Dr. Simon Proud, de la RAL Space, a spus ca acestea sunt „altitudini nemaiauzite” pentru un nor vulcanic.
Cea mai puternica eruptie din a doua jumatate a secolului al XX-lea a fost produsa de Muntele Pinatubo in 1991. Se crede ca norul sau vulcanic a urcat la aproximativ 40 km.
Cu toate acestea, este posibil ca satelitii de acum, care sunt mai precisi, sa fi putut da o altitudine mai mare pentru evenimentul din Filipine din '91, a avertizat Dr. Proud, care este afiliat Centrului National pentru Observarea Pamantului din Marea Britanie.
Pentru a determina pozitia pe cer a norului vulcanic produs Hunga Tonga–Hunga Haʻapai din Tonga, au fost folosite date de la trei sateliti meteorologici - Himawari-8 (japonez) GOES-17 (american) si GK2A (coreean).
„Deoarece sunt la longitudini diferite, putem folosi paralaxa dintre observarile lor asupra eruptiei pentru a determina altitudinea. Aceasta este o tehnica destul de bine stabilita pentru inaltimile norilor de furtuna si ar trebui sa functioneze mai bine aici pentru ca altitudinea [si, prin urmare, paralaxa ] este mai mare”, a declarat Dr. Proud pentru BBC News.
Doar o mica parte a norului este vazuta ca ajungand la 55 de kilometri. Acesta este format cel mai probabil din vapori de apa, mai degraba decat cenusa, care au fost impinsi in sus la capatul curentului ascendent. Umbrela principala a norului este la 35 km. O caracteristica inferioara a norului este evidenta in cel mai de jos strat al atmosferei - troposfera.
Asa-numita linie Karman, care este adesea citata drept granita atmosferica cu spatiul cosmic, se afla la 100 km.
Oamenii de stiinta ai agentiei spatiale americane au calculat ca forta exploziva este echivalenta cu 10 megatone de TNT, ceea ce ar fi facut ca evenimentul Tonga sa fie de 500 de ori mai puternic decat bomba nucleara care a lovit Hiroshima, Japonia, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.