Ambasada Statelor Unite la București a transmis sâmbătă seara, într-un răspuns la o solicitare G4Media.ro, că relatările care susțin impunerea de sancțiuni din partea SUA împotriva unor oficiali români ”nu au niciun temei”.  ”Guvernul Statelor Unite nu a făcut niciun anunț privind impunerea de sancțiuni asupra unor cetățeni români”, se mai arată în răspunsul biroului de presă al Ambasadei, potrivit g4media.ro.

Redăm mai jos răspunsul integral

”Am văzut relatări care susțin impunerea de sancțiuni din partea SUA împotriva unor oficiali români. Aceste relatări nu au niciun temei. Guvernul Statelor Unite nu a făcut niciun anunț privind impunerea de sancțiuni asupra unor cetățeni români.

Informații generale despre sancțiunile din partea SUA actuale și despre persoanele desemnate ca fiind sancționate sunt disponibile pe site-ul Biroului pentru Controlul Activelor Străine (Office of Foreign Assets Control) al Trezoreriei SUA la adresa de website https://ofac.treasury.gov/sanctions-programs-and-country-information”

Context

România TV a prezentat, sâmbătă, o presupusă listă cu politicieni și lideri de opinie din România despre care a susținut că s-ar afla pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.

Pe listă au fost incluse numele președintelui interimar Ilie Bolojan, al premierului Marcel Ciolacu, liderului UDMR Kelemen Hunor dar și  al mai multor judecători CCR, al președintelui Curții, Marian Enache, dar și numele unor lideri de opinie, ca Alina Mungiu Pippidi, Cristian Tudor Popescu, Dan Tăpălagă și Cătălin Tolontan.

Lista neagră prezentată de România TV s-a viralizat ulterior pe rețelele de socializare, în special pe Tik Tok.

Și Ministerul Afacerilor Externe a precizat, sâmbătă, că informațiile vehiculate în postări amplificate artificial pe platforme de social media privind o așa-zisă „listă neagră” a Administrației americane sunt false și reprezintă o nouă încercare de manipulare și interferență, menită să compromită încrederea cetățenilor în autorități.

”Această nouă dezinformare are toate caracteristicile unor acțiuni de manipulare și interferență a informațiilor (FIMI) derulate de actori statali și amplificate de organizații politice, în scopuri electorale”, se mai arată în precizarea MAE.