Cea mai moderna fregata rusa, „Amiral Gorskov”, prima echipata cu racheta hipesonica Zircon, a plecat in urma cu cateva zile de la baza sa Severomorsk, din regiunea Murmansk (nord-vestul Rusiei), si este in drum spre Mediterana, fiind urmarita indeaproape de NATO, relateaza luni cotidianul francez Le Figaro, citat de News.ro, transmite hotnews.ro

Ultimul update: 10.01.2023, 08:00 Publicat:10.01.2023, 07:59

La 6 ianuarie, un avion de patrulare maritima P3-Orion din cadrul Escadrilei 333 a Marinei norvegiene a urmarit indeaproape traseul unei nave rusesti care naviga in apele internationale din largul coastelor acestei tari membre NATO, mai exact la nord de Insulele Lofoten, au anuntat a doua zi autoritatile de la Oslo. Nava in cauza era „Amiral Gorskov”, cea mai moderna fregata rusa, intrata in serviciul activ in 2018.

Dupa mai multe luni de modernizare, finalizate printr-o ceremonie la 4 ianuarie la care Vladimir Putin a fost prezent prin videoconferinta, „Amiral Gorskov” a devenit prima nava rusa echipata cu Zircon, singura racheta de croaziera hipersonica din lume pana in prezent. Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a anuntat ca nava va fi trimisa intr-o misiune de lunga durata in Oceanul Atlantic, Marea Mediterana si Oceanul Indian.

Dupa ce a plecat de la baza sa din Severomorsk, cartierul general al Flotei ruse a Nordului, situat in regiunea Murmansk, fregata a trecut prin Marea Barents si apoi prin Marea Norvegiei, unde a fost reperata de patrula norvegiana. Totul indica faptul ca acum se afla mai la sud, in Marea Nordului. Desi nava „Amiral Gorskov” navigheaza fara a-si activa sistemul de identificare automata AIS (Automatic Identification System), care permite localizarea navelor, nu este si cazul petrolierului care o insoteste, Kama, care a fost reperat pe 8 ianuarie la ora 23:55 GMT (9 ianuarie, 1:55, ora Romaniei) la sud-vest de Norvegia si la doar 900 de kilometri de stramtoarea Pas-de-Calais, care uneste Marea Nordului si Canalul Manecii. Dupa toate probabilitatile, fregata „Amiral Gorskov” va trece prin aceasta stramtoare in scurt timp si apoi va intra in Oceanul Atlantic inainte de a trece, peste aproximativ o saptamana, prin Stramtoarea Gibraltar si in Marea Mediterana.

In „MEDOR” - numele pe care marinarii il dau partii estice a acestei mari - este de asteptat ca fregata rusa sa se intalneasca cu multe dintre navele rusesti care se afla deja acolo, precum si cu o concentratie foarte mare de nave de razboi ale NATO. Tensiunile din zona, care dateaza de mai multi ani, in urma razboiului din Siria, s-au amplificat de cand a inceput invazia rusa in Ucraina, in februarie 2022.

De ce fregata „Amiral Gorskov” nu poate ajunge in Marea Neagra

Cu toate acestea, in ciuda armamentului de temut pe care il poarta, nava „Amiral Gorskov” nu va schimba nimic in conflictul dintre Moscova si ucraineni. Pentru ca turcii au inchis stramtorile Bosfor si Dardanele, conform Conventiei de la Montreux, fregata rusa nu va putea ajunge in Marea Neagra si va trebui sa ramana in estul Mediteranei. In aceste conditii, i-ar fi imposibil sa lanseze rachete spre Kiev, cu exceptia cazului in care Moscova ar alege deliberat ca acestea sa traverseze teritoriile mai multor tari membre NATO, ceea ce ar reprezenta o escaladare grava. In plus, nu ar avea prea mult sens din punct de vedere operational, deoarece navele rusesti din Marea Neagra isi pot asuma singure misiunile de atac terestru.

Folosirea noii rachete hipersonice Zircon ar putea fi simbolica din punct de vedere politic, dar Fortele Aeriene Ruse au anuntat deja ca au folosit in Ucraina racheta Kinjal, o racheta hipersonica aeropurtata transportata de bombardiere.

In timpul lansarii la apa a navei „Amiral Gorskov”, Serghei Soigu s-a declarat „increzator” ca racheta supersonica ar trece de „orice sistem antiracheta modern din prezent”. Nu ne putem astepta decat ca, la un moment dat, in timpul desfasurarii fregatei, racheta sa fie testata, scrie Le Figaro.

„Echipajul navei va efectua exercitii cu arme hipersonice (referire la Zircon) si cu raza lunga de actiune (referire probabila la o alta racheta, Kalibr)”, a anuntat ministrul Soigu.

Practic, racheta Zircon, care a intrat in serviciu la 4 ianuarie, este o racheta hipersonica, deoarece viteza sa depaseste de cinci ori viteza sunetului - in acest caz, atinge chiar Mach 9, adica aproape 11.000 km/h. In acelasi timp, ea poate avea o traiectorie complexa, spre deosebire de rachetele balistice conventionale. Familia de rachete Kalibr este mai conventionala, versiunea terestra fiind echivalentul rusesc al rachetei americane Tomahawk. Utilizate deja in Ucraina, acestea au o raza de actiune de 2.000-2.500 km (fata de 1.000-1.500 km pentru Zircon).

In rest, prezenta fregatei ruse in apropierea unor nave si teritorii NATO este mai ales un factor de descurajare, la fel ca si rolul atribuit vechilor crucisatoare si distrugatoare rusesti care au petrecut cateva luni in MEDOR incepand cu 24 februarie. Iar daca „Amiral Gorskov” este, intr-adevar, nava amiral a marinei rusesti, unicitatea sa relativa subliniaza limitele acestei flote imbatranite, conchide Le Figaro.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.