La sfârșitul lui 2024, alegerile prezidențiale din România au fost anulate din cauza acuzațiilor de interferență rusă, iar liderul partidului de extremă-dreapta a fost blocat din a accede la funcția de președinte, scrie BBC într-o analiză, scrie știrileprotv.ro. 

Această decizie a stârnit reacții puternice: mulți români au simțit o mare ușurare, în timp ce alții s-au declarat furioși că voturile lor fuseseră furate.

După șase luni, România s-a întors la urne, iar acum un alt candidat de extremă-dreapta se află în cursa pentru președinție. George Simion, un fost „huligan de fotbal” devenit politician naționalist, a câștigat primul tur al alegerilor din 4 mai cu un avantaj semnificativ. Acesta se confruntă acum cu Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului. Alegerile din acest an ar putea aduce o schimbare majoră în orientarea țării, care, deși este membră NATO și a Uniunii Europene, ar putea face o viraj abrupt către extremismul de dreapta, se mai arată în analiză.

Ambii candidați și-au exprimat opțiunile de vot duminică dimineața. Simion a declarat că a votat pentru „un viitor care ar trebui să fie decis doar de români, pentru români și pentru România”. Pe de altă parte, Dan a subliniat că a votat pentru „colaborarea cu partenerii noștri europeni și nu pentru izolarea României”. Sondajele indică o competiție strânsă, iar rezultatul nu este încă clar.

Județul Teleorman, una dintre cele mai sărace regiuni ale României, a surprins la începutul lunii mai, când 57% dintre alegători au ales să-l voteze pe Simion în primul tur. Deși în regiune nu există indicii vizibile ale campaniei electorale, cu excepția câtorva flori de mac sălbatici pe marginea drumului, rețelele sociale sunt pline de conținut politic. Un clip viral cu un univers folcloric de bluze brodate, rugăciuni și urși, având sloganul „Aleg România”, a devenit un simbol al campaniei, mai notează BBC.

Protestul față de sistemul politic actual

Felicia Alexandru de la Aperio Intelligence explică faptul că susținerea candidatului de extremă-dreapta în primul tur este un „vot anti-sistem, anti-mainstream”. După mai bine de 30 de ani de dominație politică a aceleași partide, frustrarea față de corupție și lipsa de performanță s-a acumulat.

„Oamenii sunt atât de nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat în politica de vârf, acest vot reprezintă o reacție împotriva acestui sistem”, spune Felicia.

De asemenea, votul de protest nu este limitat doar la cei mai săraci sau cei mai nemulțumiți. Susținerea candidatului de extremă-dreapta se regăsește și printre alte segmente ale populației, care sunt tot mai deziluzionate de statutul actual al politicii românești, se mai arată în analiză.

Firma de lactate Comalat este de nerecunoscut față de afacerea pe care Petre Filip a început-o acum 25 de ani. În acele vremuri, el pleca zilnic la ora 05:00 cu Dacia sa pentru a cumpăra lapte de la fermele din jur. Apoi, în fiecare seară, livra personal brânza și iaurtul produse de cei trei angajați ai săi. Aceasta era rutina zilnică a unui mic antreprenor care abia începea să își construiască visul.

Vechea sa mașină de ambalare stă acum în holul firmei, ca un memento al primelor zile de muncă. Însă, între timp, Petre Filip a reușit să obțină un grant de 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru a-și moderniza și extinde afacerea. Această sumă nu trebuie rambursată, un avantaj major pentru dezvoltarea companiei.

„A fost un lucru foarte, foarte bun pentru noi”, mărturisește Petre, în timp ce îmi arată linia de producție modernă, cu mașini metalice strălucitoare, în mai multe încăperi. În prezent, compania sa angajează mai mult de 50 de persoane, mai scrie BBC.

Mihaela, o membră a personalului, își exprimă simpatia pentru George Simion, candidatul de extremă-dreapta. „Îmi place George Simion”, spune ea zâmbind, fără a părea deranjată de temerile exprimate de Bruxelles cu privire la posibilele turbulențe în relațiile UE-România.

„El este de partea românilor. Este pentru oameni. Vrea să creeze locuri de muncă și vieți mai bune”, adaugă Mihaela, susținând candidatul care promite să pună România pe primul loc.

Naționalismul lui Simion și pozițiile sale controversate

Simion vorbește frecvent despre „a face România din nou minunată”, o formulare care reflectă influența politicienilor MAGA din Statele Unite, pe care îi admiră. Abordarea sa izolasionistă este similară cu cea a lui Donald Trump: România pe primul loc, în toate domeniile. Când este presat, Simion l-a numit pe Vladimir Putin criminal de război pentru invazia din Ucraina, dar, în același timp, a promis să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei. Viitorul exporturilor vitale de cereale ale Ucrainei prin România rămâne, însă, incert.

Simion a fost interzis atât în Ucraina, cât și în Moldova, pentru declarațiile sale care au cerut ca anumite teritorii să fie integrate în România. Recent, el a stârnit controverse și cu privire la comportamentul său verbal, numindu-l pe adversarul său „autist, săracul de el” și acuzându-l pe președintele francez Emmanuel Macron de „tendințe dictatoriale”, notează BBC.

Petre Filip consideră că Simion este „mult prea impulsiv” pentru a fi președinte, fiind condus „de hormoni, nu de creier”. Deși are această opinie despre candidatul de extremă-dreapta, el este atât de deziluzionat de întreaga scenă politică din România, încât se gândește serios să nu participe la alegeri.

La câțiva kilometri distanță, în Roșiori de Vede, oamenii discută și ei despre alegerile prezidențiale, iar îngrijorarea este palpabilă. Roxana, o antreprenoare care conduce o fabrică de uniforme de muncă, inclusiv pentru militarii dintr-o altă țară UE, își exprimă neliniștea cu privire la direcția în care se îndreaptă politica românească. Asemenea multora, ea rămâne îngrijorată de evoluțiile politice din țară.

Îngrijorări cu privire la un președinte „pro-rus”

Clienții Roxanei au început să o întrebe dacă România se pregătește să aleagă un președinte „pro-rus”, mai scrie sursa citată.

„Vor să știe dacă comenzile lor vor fi în siguranță!”, a spus ea.

Roxana intenționează să voteze pentru Nicușor Dan, pentru că îi place modul în care a gestionat Bucureștiul ca primar. Este profund nemulțumită de comportamentul „huligan” al lui George Simion.

„Este o imagine atât de proastă pentru România în Europa. Mi-e rușine”, spune Roxana, amintindu-și de insultele aduse de Simion președintelui francez Emmanuel Macron în această săptămână.

Într-un alt incident recent, Simion a amenințat o deputată cu agresiune sexuală, numind-o „scroafă”.

„Compară asta cu o persoană care a câștigat Olimpiada Internațională de Matematică”, spune Roxana, referindu-se la concursul câștigat de Nicușor Dan în anii ’80. Dan a continuat să obțină un doctorat la Sorbona, un contrast puternic față de atitudinea lui Simion, se arată în analiza BBC.

Înainte de al doilea tur de alegeri, Roxana și prietena ei Andrea au încercat să convingă alegătorii să-l susțină pe Nicușor Dan.

„Am încercat să explic de ce planul lui Simion este nerealizabil, dar nu cred că am avut prea mult succes”, recunoaște Andrea, exprimându-și îngrijorarea.

Nicușor Dan și angajamentul pro-UE și pro-NATO

Candidatul Roxanei, Nicușor Dan, este ferm pro-UE și pro-NATO, iar sloganul său de campanie este „onestitate”.

Dacă Nicușor Dan nu va reuși să câștige, iar Simion ajunge președinte, nu va fi singurul candidat de extremă-dreapta în fruntea politicii românești. Mulți dintre susținătorii lui Simion provin din rândul celor care inițial l-au votat pe Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur de alegeri în noiembrie, înainte ca acestea să fie anulate pe motive de securitate națională.

Simion a promis chiar că-l va numi pe Georgescu prim-ministru, în cazul în care va câștiga alegerile. Este însă neclar cum ar putea funcționa această colaborare, având în vedere acuzațiile grave de „interferențe masive” și „agresive” din partea Moscovei față de Georgescu, mai scrie BBC.

„Dacă Simion câștigă, va fi haos în politică începând de luni”, prezice Roxana, și se teme că va avea și efecte negative asupra economiei.

„Întrebarea este dacă va rămâne în umbra lui Georgescu sau va schimba complet perspectiva”, spune Felicia, conchide BBC.