Președintele american Donald Trump descoperă că a ajunge la un acord cu președintele rus Vladimir Putin nu este atât de ușor pe cât ar fi crezut, scrie știrileprotv.ro
Însă el este doar cel mai recent lider american care eșuează în încercarea de a coopta Rusia și pe liderul ei de lungă durată, scrie CNN.
Încercările administrației Trump de a ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina au stagnat în mare măsură, în ciuda unui val de activitate diplomatică.
De la revenirea la Casa Albă, Trump a avut cel puțin două convorbiri telefonice lungi cu Putin și și-a trimis în mod repetat trimisul, Steve Witkoff, să se întâlnească personal cu liderul rus la Moscova, ultima vizită având loc vineri.
Nu surprinde deloc observatorii Kremlinului că niciuna dintre aceste întâlniri nu a dus la un acord. Nu doar că Witkoff s-a întors fără niciun rezultat concret, dar a și repetat câteva dintre punctele-cheie de discurs ale Kremlinului.
Potrivit unor oficiali familiarizați cu detaliile, cea mai recentă propunere a SUA include recunoașterea controlului rus asupra Crimeei – o linie roșie de lungă durată pentru Ucraina și aliații săi europeni.
„Aș spune că negocierile merg foarte bine — din punctul de vedere al lui Putin,” a declarat Angela Stent, expertă în politică externă și fost ofițer de informații naționale pentru Rusia și Eurasia în cadrul Consiliului Național de Informații, pentru CNN.
„El nu are nicio intenție de a opri războiul, dar ceea ce își dorește — și ceea ce obține — este restaurarea relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia.”
„Putin joacă un joc al așteptării pentru că este convins că timpul este de partea lui și că poate forța Ucraina într-o poziție mai dezavantajoasă și poate convinge Kievul și aliații săi europeni, cu ajutorul Washingtonului, că nu există alternativă la o înțelegere de pace în termenii impuși de Rusia,” a declarat John Lough, șeful departamentului de politică externă de la New Eurasian Strategies Centre, un think tank cu sedii la Londra și Washington, pentru CNN.
Tergiversarea, negocierea asupra fiecărui detaliu sau refuzul fără a spune clar „nu” sunt tactici clasice rusești, folosite de Putin și principalii săi negociatori în numeroase ocazii, cum a fost, de exemplu, în timpul negocierilor pentru un armistițiu în Siria.
Nu este clar dacă administrația Trump nu a prevăzut această strategie din lipsă de expertiză sau dacă pur și simplu a ales să joace acest joc.
Declarațiile lui Trump de la revenirea în funcție sugerează că el vede lumea într-un mod similar cu Putin, a spus Stent – ca fiind alcătuită din câteva mari puteri cărora țările mai mici ar trebui să li se supună.