Sute de mii de oameni protesteaza pe strazile din Ierusalim, Tel Aviv si alte orase israeliene aproape in fiecare saptamana. Ei se tem ca reformele din sistemul judiciar propuse de guvernul lui Benjamin Netanyahu vor distruge democratia, scrie Sky News, potrivit digi24.ro.

Publicat:18.03.2023, 08:53

„Trebuie sa iesim si sa luptam pentru ca ne aflam in ultimele momente in care mai putem sa salvam sistemul democratic din Israel”, a spus unul dintre protestatari. 

Pentru al zecelea weekend la rand, mii de israelieni au iesit in strada sa protesteze. Multi dintre ei flutura steagul Israelului – in acest fel, oamenii care simt ca tara lor se indreapta in directia gresita demonstreaza un tip de nationalism bland. 

Nemultumirile lor sunt indreptate impotriva pachetului de reforme judiciare propus de guvernul lui Benjamin Netanyahu si despre care unii cred ca va distruge democratia Israelului. 

„Vreau libertate de exprimare, vreau o tara libera, vreau aceleasi drepturi pentru fiecare persoana de fiecare religie si nationalitate, asa cum ai avea intr-o democratie”, a spus o protestatara. 

Aniversarea a 75 de ani de existenta, marcata de proteste uriase si un nou conflict violent in Cisiordania 

Pe masura ce tot mai multi oameni ies in strada, diversitatea manifestantilor iese in evidenta. Printre protestatari se numara bunici si copii, batrani si tineri, religiosi si laici, academicieni, avocati, doctori, chiar si unii oficiali ai guvernului. 

Sunt evrei din toata lumea: Elvetia, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud – cu totii au facut din Israel casa lor.

In luna aprilie, statul Israel va aniversa 75 de ani de existenta. Ar trebui sa fie un moment care sa uneasca tara si sa aminteasca de provocarile trecutului, in timp ce poporul celebreaza triumful democratiei. 

In schimb, tara este mai divizata ca niciodata intr-o perioada in care tensiunile din Cisiordania ameninta sa se transforme intr-un nou conflict violent. 

Cine isi doreste reformele si ce vor schimba ele 

Noul guvern al Israelului are o majoritate stabila si ar putea ramane la putere multi ani de acum incolo, insa este si cel mai conservator din istoria tarii. 

Cu toate ca si-a intrat in functie abia acum trei luni, noul guvern vrea sa grabeasca adoptarea unor reforme ale sistemului judiciar care i-ar consolida controlul politic asupra desemnarii de judecatori, inclusiv a celor de la Curtea Suprema de Justitie, care ar avea o capacitate mult mai redusa de a bloca proiectele de lege sau de a interveni impotriva deciziilor guvernului. 

Tendinta Curtii Supreme de a bloca extinderea comunitatilor evreiesti in Cisiordania este o nemultumire mai veche a politicienilor de dreapta din Israel. 

Conservatorii religiosi doresc si ei mai multe puteri prin care guvernul sa adopte legi pentru separarea pasagerilor din autobuze in functie de gen si pentru scutirea de la serviciul militar a tinerilor care studiaza Tora.

Criticii spun ca reformele vor acorda intreaga putere guvernului, vor pune diverse persoane si minoritati in pericol si reprezinta o cale pentru Netanyahu sa scape de acuzatiile de coruptie cu care se confrunta. 

„Lipsa unei constitutii scrise in Israel a facut din Curtea Suprema singurul protector real al drepturilor civile si al minoritatilor. Daca va fi slabita, acest lucru va lasa Israelul fara un sistem de control asupra puterilor guvernului”, a avertizat jurnalistul israelian Anshel Pfeffer. 

Opozitia avertizeaza ca situatia ar putea degenera intr-o lovitura de stat 

Multe personaje importante din societatea israeliana au criticat reforma justitiei – printre ei se numara un fost prim-ministru al tarii, un fost presedinte al Curtii Supreme, fosti generali din armata israeliana si, chiar, actuali rezervisti si ofiteri ai serviciilor de informatii. 

Cand politia a tras cu tunurile de apa si grenadele paralizante in manifestanti, liderii de opozitie s-au aratat alarmati de incidente, spunand ca situatia ar putea degenera in si mai multe violente si, chiar, o lovitura de stat. 

„Cred ca guvernul, in general, pare sa fi fost nepregatit pentru acest tip de rezistenta pe care il vedem pe strazi. Banuiesc ca au crezut ca publicul va fi indiferent”, a spus si Dr. Guy Lurie, profesor cercetator de la Institutul Israelian pentru Democratie. 

Sotia lui Netanyahu, Sara, o figura controversata despre care protestatarii cred ca l-a influentat pe premierul tarii sa adopte o strategie mai conservatoare, s-a gasit inconjurata de manifestanti la inceputul lunii martie, cand a iesit dintr-un coafor elegant din Tel Aviv.

Protestatarii au strigat „tara arde si Sara se tunde”. Sara a scapat nevatamata, dar a avut nevoie de interventia soldatilor israelieni care au escortat-o din salon pana la masina. 

Netanyahu, refuzat de echipajul de bord al avionului cu care trebuia sa calatoreasca in Italia 

Cateva zile mai tarziu, compania aeriana nationala a Israelului, El Al, a spus ca nu dispune de un echipaj de bord pentru zborul lui Netanyahu in Italia, acolo unde avea progamata o vizita oficiala, pentru ca niciunul dintre angajati nu a fost de acord sa lucreze. 

Traducatoarea italiana care ar fi trebuit sa ia parte la intalnirile lui Netanyahu s-a retras si ea, scriind pe Facebook ca nu ar mai fi fost iertata de copiii ei daca ar fi acceptat sa traduca cuvintele lui Netanyahu.

Statele Unite i-au transmis tacit lui Netanyahu sa „puna frana” in privinta incercarii guvernului de a schimba drastic sistemul judiciar – remarca a fost facuta de ambasadorul american din Israel. 

Anshel Pfeffer crede ca guvernul va castiga, in ultima instanta: „Un compromis pare improbabil, acum, din moment ce elementele de extrema dreapta si ultrareligioase ale coalitiei simt ca au o oportunitate unica de a indeparta Curtea Suprema, intrucat Netanyahu este legat atat de datoria fata de [partenerii de coalitie], cat si de problemele sale cu sistemul legal.” 

Avertismentul presedintelui israelian pentru coalitia lui Netanyahu: „Istoria va va judeca” 

Pana la jumatatea lunii martie, presedintele israelian Isaac Herzog si-a pierdut rabdarea. Acesta s-a adresat natiunii la televizor, avertizand ca tara se afla „intr-un punct fara intoarcere” si este aproape sa cada in prapastie. 

„Daca alegeti calea pe care ati urmat-o pana acum, haosul va fi din vina voastra. Istoria va va judeca”, le-a transmis Herzog lui Netanyahu si restului coalitiei. 

In acelasi timp, in conflictul israeliano-palestinian se prefigureaza o a treia Intifada. Pana la inceputul lunii martie, 80 de palestinieni si 12 israelieni isi pierdusera viata in luptele dintre cele doua tabere. 

Cu toate acestea, Hamas, grupul de militanti care controleaza Fasia Gaza, nu a declansat inca un conflict in toata regula impotriva fortelor de securitate israeliene, ceea ce reprezinta un semn ca discutiile de pace mediate de Egipt au avut un efect pozitiv.

Ce optiuni are Netanyahu pentru a scoate Israelul din criza 

Netanyahu crede ca reforma justitiei este ca un plasture care trebuie smuls de pe piele – este dureros la inceput, dar intr-un final totul va fi bine. Acum, premierul israelian are doua optiuni: ori continua in aceeasi directie ca pana acum cu adoptarea reformelor, ori le opreste si ajunge la un compromis cu protestatarii. 

Situatia ar putea duce la o criza constitutionala, intrucat niciuna dintre parti nu pare dispusa sa dea inapoi. 

„Ne este teama ca vom deveni o dictatura in locul democratiei pe care o avem acum”, a spus unul dintre protestatarii care au iesit in strada saptamana trecuta si care este de parere ca Netanyahu se aseamana tot mai mult unui dictator.