Anglia intra intr-un nou ″lockdown″⁣ national pentru a combate raspandirea noii tulpini a coronavirusului. Aceasta noua inchidere, la fel de stricta ca cea pusa in aplicare in primavara, va dura pana la jumatatea lunii februarie. Marea Britanie a inregistrat aproape 59 de noi cazuri de Covid-19 in ultimele 24 de ore, un nou record de infectari zilnice.

Confruntat cu un numar tot mai ridicat de cazuri noi si cu noua varianta mai contagioasa a virusului, guvernul britanic a anuntat aseara a treia carantina generala. Noile restrictii au intrat in vigoare azi noapte si vor fi pastrate pana la jumatatea lunii februarie.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: “E clar ca trebuie sa facem mai multe, impreuna ca sa aducem aceasta noua varianta sub control, in timp ce vaccinarea continua. Asa ca, in Anglia, trebuie sa intram intr-o carantina nationala, care este lovita de aceasta noua varianta. Asta inseamna ca Guvernul va cere, din nou, sa stati acasa.”

La fel ca in primavara si in toamna anului trecut britanicii nu au voie sa iasa din casa decat pentru a merge la lucru, la medic si pentru a face miscare. Scolile se inchid si cursurile se muta online, insa raman deschise gradinitele si cresele. Carantina e necesara pentru a ridica presiunea de pe spitale. In plus, campania de vaccinare se va desfasura acum in conditii optime.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: ”Pana la jumatatea lunii februarie, daca lucrurile merg bine si avem vant bun pe panze, speram sa oferim prima doza de vaccin tuturor celor patru grupuri de risc prioritare.”

Scotia nu a mai asteptat ca Guvernul de la Londra sa anunte noi masuri restrictive. Premierul scotian a anuntat cu cateva ore inainte revenirea la carantina totala cel putin pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Nicola STURGEON, PREMIERUL SCOTIEI: ”Am decis ca, incepand de la miezul noptii, intreaga luna ianuarie veti fi obligati legal sa ramaneti acasa cu exceptia efectuarii actiunilor esentiale. Este o carantina similara cu cea din martie anul trecut.” 

Anuntul privind carantina a venit in aceeasi zi in care Marea Britanie a inceput vaccinarea cu serul Oxford-AstraZeneca. Spre deosebire de Pfizer Biontech, care necesita depozitare la minus 70 de grade, acest vaccin poate fi tinut in frigidere normale si este mult mai ieftin. O doza de ser anti-Covid Oxford costa aproape 3 lire, in timp ce pretul serulului oferit de Pfizer este 15 lire. Dincolo de raspandirea noii tulpini a virusului, mai contigioasa, depistata initial in Marea Britanie, provoaca ingrijorare acum o alta varianta a Coronavirusului, identificata in Africa de Sud, care ar putea fi chiar mai periculoasa. 

Matt HANCOCK, MINISTRUL SANATATII, MAREA BRITANIE: ”Aceasta noua varianta este mult mai usor de luat. Mult mai contagioasa. Deja a fost semnalata in mai multe parti din tara, din pacate.”

Expertii spun ca varianta sud-africana a suferit mai mult mutatii si ramane un mare semn de intrebare, daca vacccinurile anti-Covid in varianta actuala sunt eficiente si impotriva acestei noi tulpini. Totusi daca un vaccin nu functioneaza contra variantei sud-africane produsul poate fi modificat, considera specialistii, dar ar putea dura cel putin o jumatate de an. Peste ocean in California prima asistenta medicala care a primit vaccinul Pfizer, in urma cu trei saptamani, a primit ieri si a doua doza. 

Pana acum peste 4.6 milioane de americani s-au imunizat cu vaccinul Pfizer si Moderna. Agentia Europeana pentru Medicamente a amanat insa decizia in legatura cu autorizarea vaccinului companiei americane Moderna si a anuntat ca s-ar putea pronunta luni - si nu maine cum era prevazut intial. Un comitet de experti s-a reunit ieri si a declarat ca unele intrebari legate de acest vaccin raman deschise. Vaccinul Moderna a fost deja aprobat in Statele Unite, Israel si Canada. Uniunea Europeana a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.