Conflictul comercial dintre Washington şi Beijing este de aşteptat să se detensioneze, a prezis marţi secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, în timp ce preşedintele Donald Trump a anunţat o reducere "substanţială" a supratexelor, notează AFP, scrie ştirileprotv.ro
În cursul unei discuţii cu uşile închise organizată de banca americană JP Morgan Chase la Washington, secretarul Trezoreriei a apreciat că situaţia actuală nu este sustenabilă pentru cele două capitale, a informat AFP o sursă prezentă în sală.
El s-a referit la taxele vamale suplimentare de 145% impuse de guvernul american produselor chinezeşti şi la tarifele de 125% impuse de Beijing pentru mărfurile din Statele Unite.
Secretarul american a considerat că aceste suprataxe acţionează ca un embargo comercial blocând schimbul de mărfuri de ambele părţi, a indicat aceeaşi sursă.
În contextul acestui posibil impas, Bessent a estimat că ar urma să existe în curând o detensionare.
La rândul său, preşedintele Donald Trump a recunoscut în faţa presei că aceste suprataxe de 145%, pe care el însuşi le-a impus, sunt "foarte mari" şi că vor "scădea substanţial".
"Nu vor rămâne în niciun caz aproape de acest număr", a spus el în marginea unei ceremonii la Casa Albă, adăugând, însă, că "nu se va reveni la zero".
Purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karoline Leavitt, a afirmat şi ea că discuţiile pentru a ajunge la un acord comercial cu Beijingul avansează "foarte bine".
Guvernul chinez nu a confirmat existenţa discuţiilor cu Washingtonul, în schimb a cerut Regatului Unit şi Uniunii Europene să apere comerţul mondial în faţa ofensivei americane.
"În contextul actual de intimidare unilaterală generalizată, China şi Regatul Unit au responsabilitatea de a proteja ordinea comercială multilaterală", i-a spus ministrul chinez de externe, Wang Yi, într-un apel telefonic, omologului său britanic, David Lammy, potrivit unui comunicat al ministerului său.
Wang Yi a adăugat că "discuţiile" privind economia şi comerţul sunt "în curs de pregătire", a precizat comunicatul.
Într-o discuţie telefonică separată, diplomatul chinez i-a declarat omoloagei sale austriece, Beate Meinl-Reisinger, că UE ar trebui, de asemenea, să "apere de comun acord" comerţul internaţional.
"China şi UE ar trebui să îşi asume responsabilităţi internaţionale, să apere de comun acord sistemul comercial multilateral şi să lucreze împreună pentru a construi o economie mondială deschisă", i-a spus Wang Yi şefei diplomaţiei de la Viena, potrivit unui alt comunicat al Ministerului chinez de Externe.