Pentru multi oameni din Turcia, viata de zi cu zi a devenit mult prea scumpa. Sub conducerea presedintelui Erdogan, pretul alimentelor a crescut vertiginos. La fel si in cazul chiriilor, energiei si apartamentelor noi. Acest lucru este valabil mai ales in zonele populare de vacanta. Dar aici, in principal rusii sunt cei care provoaca o crestere a preturilor. Turcia este una dintre putinele tari in care mai poti zbura direct din Moscova. Pentru rusi, Antalya nu este doar un loc in care iti poti petrece vacanta, ci si un refugiu impotriva consecintelor razboiului. Dar scumpirile din sectorul imobiliar inseamna ca localnicii risca sa nu tina pasul cu costurile ridicate, scrie digi24.ro. 

Publicat:19.03.2023, 13:55

Antalya, situata pe coasta mediteraneana, este unul dintre cele mai mari orase din Turcia. Chiar si iarna, puteti petrece aici o zi la plaja. Nu e de mirare, asadar, ca piata imobiliara este in plina expansiune. Dar principalul motiv pentru cresterea saptamanala a preturilor este numarul tot mai mare de rusi care vin aici de cand a inceput razboiul din Ucraina, cautand sa cumpere sau sa inchirieze case. 

Localnici precum Musa Yasar si Nermin Tasci sunt acum in dificultate. 

Musa Yasar, localnic: „In unele cazuri, preturile imobilelor au crescut cu 800 pana la 900%!”.

Nermin Tasci, localnic: „Nici macar functionarii publici nu-si mai permit sa locuiasca aici. Cunosc cativa care au cerut sa fie transferati din cauza chiriilor mari”. 

Yasar si Tasci au creat un grup pe retelele de socializare numit „Victimele chiriei”. Merg in vizita la un pensionar care a fost notificat de catre proprietar. Nu-si mai permite sa plateasca chiria, dupa ce aceasta a crescut de cinci ori: 

Mustafa Ozkalender, localnic: „Apartamentul va ajunge acum la un strain. Ei au mai multi bani de cheltuit intr-o luna decat avem noi intr-un an”.

Musa Yasar, localnic: „E timpul ca statul sa intervina. Trebuie sa ofere locuinte sociale, pentru ca si noi, familiile cu venituri mici, sa avem unde sa locuim”.

Ei cred ca principalul motiv pentru care preturile imobiliarelor au crescut vertiginos este numarul tot mai mare de cumparatori straini. Cei mai multi sunt rusi, iar in Antalya traiesc in prezent aproape 60.000 dintre acestia. Potrivit agentilor imobiliari, asta a avut un impact urias asupra pietei. 

Ismail Caglar, reprezentant agentie imobiliara: „Apartamentele care au fost scoase pe piata pentru 5.000 de lire, adica aproximativ 250 de euro, puteau fi brusc inchiriate strainilor la un pret de trei ori mai mare. Cand vecinii s-au prins de acest lucru, au inceput sa ceara aceleasi chirii”.

Activistii se simt din ce in ce mai frustrati. 

Nermin Tasci, localnic: „Oricine vine aici ar trebui sa aiba voie sa traiasca asa cum doreste. E absolut in regula. Dar atunci cand acest lucru este in detrimentul copiilor nostri, al viitorului nostru, devine o problema”.

Parohia ortodoxa din oras serveste drept loc de intalnire pentru multi rusi. Unii barbati au venit aici in cazul in care Rusia da un nou ordin de incorporare, ne spune episcopul mitropolit. Altii au venit in Turcia din cauza sanctiunilor internationale impotriva tarii lor. David Tsarev venise deja in Antalya inainte de izbucnirea razboiului. Pentru el, corul bisericii ii ofera o legatura cu casa. Spune ca a devenit tot mai dificil sa gasesti un punct de sprijin in Antalya, chiar si pentru rusi. 

David Tsarev, specialist IT: „Mai ales in primele saptamani, e greu sa gasesti un apartament sau chiar un loc de munca. Oamenii imi cer sfaturi tot timpul. Dar, din pacate, nu sunt intotdeauna in masura sa ajut. Trebuie sa ai o afacere sau o proprietate imobiliara”.

Tsarev este specialist IT. Ii place sa stea pe Riviera turceasca si sa lucreze la laptopul sau. Dar e constient ca, desi el isi poate permite o chirie de peste 500 de euro, multi turci nu pot asta. 

David Tsarev, specialist IT: „Respectam cerintele impuse de autoritatile turcesti si, in rest, lasam piata sa ne ghideze atunci cand cautam o locuinta. Nu ne puteti invinovati pentru consecintele economice si sociale ale acestui sistem”. 

Dar in ochii lui Musa Yasar, exista vinovati atunci cand vine vorba de criza imobiliara. Iar o parte din vina apartine politicienilor. El vrea sa-l confrunte pe seful districtului din centrul orasului, unde s-au stabilit cei mai multi rusi. 

Musa Yasar, localnic: „In trecut, strainii veneau aici in vacanta. Isi rezervau pachete de vacanta de una sau doua saptamani. Nu cumparau case si nu se stabileau aici”.

Faruk Kildiran, consilier local: „Daca procentul de chiriasi sau proprietari straini intr-un cartier depaseste 20%, piata imobiliara este inchisa pentru straini. Trei districte de aici, din Antalya, au deja o astfel de interdictie in vigoare, din iulie anul trecut”.

Musa Yasar, localnic: „Puteti macar sa-i ajutati pe cetatenii afectati, ca mine, sa-si gaseasca un apartament?”

Faruk Kildiran, consilier local: „Ei bine, asta nu e treaba mea. Asta depinde de agentii imobiliari”.

Cand isi ia fiica de la scoala, Yasar inca nu are vesti despre un nou apartament. Isi face curaj, dar disperarea lui sporeste. Chiriile tot mai mari din Antalya ar putea, in curand, sa-i forteze pe locuitorii ca el sa-si paraseasca orasul natal.