Se inmultesc semnalele privind un armistitiu in Fasia Gaza. Dupa declaratiile presedintelui american Joe Biden, care a spus ca un acord pentru eliberarea ostaticilor tinuti de Hamas in Gaza este aproape, un anunt similar a venit si din partea sefului Hamas. Intre timp fortele israeliene si-au continuat ofensiva in nordul enclavei.

Publicat:21.11.2023, 23:29

Rachetele au luminat cerul Fasiei Gaza noaptea trecuta, semn ca luptele nu contenesc nicio clipa.

Armata Israelului a anuntat ca va extinde operatiunea din nordul Fasiei Gaza inspre orasul Jabalia. De asemenea proiectile israeliene israeliene au lovit 8 case din apropierea spitalului Kamal Adwan din nordul enclavei.

„Spitalul Kamal Adwan este acum singurul spital care primeste persoane din tot orasul Gaza, dupa ce spitalul indonezian a devenit incapabil sa ofere ingrijiri.”

Imaginile de la fata locului arata distrugeri masive in timp ce salvatorii cauta victime. Potrivit unui medic, institutia are la dispozitie doar doua ambulante pentru a-i transporta pe raniti. Din inregistrarile video vedem ca unii oameni sunt adusi cu o caruta.

Bilantul victimelor in Gaza a depasit 13 mii de morti, anunta Hamas. In numarul total de victime figureaza peste 5.600 de copii si 3.550 de femei, au precizat autoritatile palestiniene intr-un comunicat. De asemenea, numarul ranitilor a ajuns la 31 de mii. Crucea Rosie a anuntat ca reprezentanti ai institutiei au mers in Qatar pentru a discuta cu unul dintre liderii Hamas si au cerut sa primeasca acces la israelienii tinuti ostatici in Fasia Gaza. Intre timp,  oficialii americani sustin ca un acord cu privire la eliberarea mai multor prizonieri este foarte aproape de a fi pus in aplicare.

„-Este aproape un acord de eliberare a ostaticilor?
-Cred ca da.”

Insa eliberarea prizonierilor ar urma sa vina in schimbul unei incetari temporare a luptelor. Oficialii din Qatar, care alaturi de Statele Unite iau parte la negocierile cu Hamas, sustin ca au mai ramas de stabilit doar cateva detalii de natura logistica. Iar americanii spun ca 12 sau chiar mai multi ostatici ar putea fi eliberati in timpul unei pauze umanitare, in care mai multe ajutoare vor fi distribuite in Fasia Gaza. Rudele ostaticilor sunt insa revoltate si acuza autoritatile israeliene ca nu fac o prioritate din a le aduce acasa copiii, fratii sau parintii rapiti de teroristi. Aseara acestea s-au intalnit cu cabinetul de razboi al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

”Noi avem intebari si meritam sa primim raspunsuri la ele.”

Udi GOREN, RUDA A UNUI OSTATIC: ”Acum ca ne-am intalnit cu intreg cabinetul ceea ce am auzit este ca, distrugerea Hamas si eliberarea ostaticilor sunt importante in egala masura. Sunt ingrijorat in aceasta privinta si eu care ma reprezint pe mine si familia mea ma simt incrediil de dezamagit.”

Pentru a combate valul de critici, Israelul continua sa faca publice ingregistrari socante cu atacul Hamas din 7 octombrie.
In imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum teroristii inarmati  alearga dupa civilii pe care ii intalnesc pe strada intr-un kibut. Apoi ii impusca de la distanta. Cei care se opresc din alergat, in speranta ca vor fi crutati, sunt executati fara mila.