Arabia Saudită intenționează să achite datoriile Siriei către Banca Mondială, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune, deschizând calea pentru aprobarea unor subvenții de milioane de dolari pentru reconstrucție și pentru sprijinirea sectorului public paralizat al țării, scrie digi24.ro.

Planurile, care nu au fost raportate anterior, ar fi primul caz cunoscut în care Arabia Saudită oferă finanțare Siriei de când rebelii conduși de islamiști l-au înlăturat anul trecut pe fostul lider Bashar al-Assad. 

Ar putea fi, de asemenea, un semn că sprijinul crucial al țărilor arabe din Golf pentru Siria începe să se materializeze după ce planurile anterioare, inclusiv o inițiativă a Doha de a finanța salariile, au fost blocate de incertitudinea privind sancțiunile SUA.

Luna trecută, Qatarul a anunțat un plan de a furniza Siriei gaz prin Iordania pentru a îmbunătăți slaba aprovizionare cu energie electrică a țării, o inițiativă care, potrivit unor surse citate de Reuters, a primit aprobarea Washingtonului. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Finanțelor a declarat pentru Reuters: „Nu comentăm speculațiile, ci facem anunțuri, dacă și când acestea devin oficiale”. 

Biroul de presă al guvernului saudit, un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale și un oficial al guvernului sirian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. 

Siria are datorii de aproximativ 15 milioane de dolari la Banca Mondială, care trebuie achitate înainte ca instituția financiară internațională să poată aproba subvenții și să ofere alte forme de asistență. 

Însă Damascul nu dispune de valută străină, iar un plan anterior de achitare a datoriilor folosind active înghețate în străinătate nu s-a materializat, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. 

Oficialii Băncii Mondiale au discutat despre furnizarea de finanțare pentru a ajuta la reconstrucția rețelei electrice a țării, grav afectată de anii de război, și, de asemenea, pentru a sprijini salariile din sectorul public, au declarat două dintre surse. 

O delegație tehnică a Băncii Mondiale s-a întâlnit luni cu ministrul sirian al finanțelor, Mohammed Yosr Bernieh, potrivit agenției de presă de stat siriene Sana. 

Întâlnirea, care a fost prima întâlnire publică între guvernul sirian și Banca Mondială, a inclus discuții privind consolidarea legăturilor financiare și economice dintre cele două părți. 

Bernieh a subliniat, de asemenea, efectele negative ale sancțiunilor internaționale impuse Siriei și ale politicilor fostului regim asupra sectorului financiar și bancar al țării. 

Reuters a raportat sâmbătă că Siria va trimite o delegație la nivel înalt la Washington pentru reuniunile anuale de primăvară ale Băncii Mondiale și FMI de la sfârșitul acestei luni, marcând prima vizită a oficialilor sirieni în SUA de la înlăturarea lui Assad. 

Nu este clar dacă delegația siriană se va întâlni cu vreun oficial american. 

Sancțiunile americane dure impuse în timpul regimului Assad rămân în vigoare. În ianuarie, SUA au acordat o derogare de șase luni de la unele sancțiuni pentru a încuraja ajutorul umanitar, dar aceasta a avut un efect limitat. 

Luna trecută, SUA au oferit Siriei o listă de condiții pe care trebuie să le îndeplinească în schimbul unei scutiri parțiale de sancțiuni, însă administrația președintelui american Donald Trump a avut puține alte contacte cu noii conducători ai țării. Acest lucru se datorează în parte punctelor de vedere diferite din Washington cu privire la modul de abordare a Siriei. 

Potrivit unor diplomați și surse americane, unii oficiali de la Casa Albă au dorit să adopte o poziție mai dură, indicând fostele legături ale noii conduceri siriene cu Al-Qaeda drept motiv pentru a menține angajamentul la un nivel minim.