Recenta arestare a oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc la Atena nu este un fapt întâmplător, scrie publicația greacă Crisis Monitor. Este interpretată ca fiind încă un semnal – și mai răsunător – că Grecia încetează să mai reprezinte un refugiu sigur pentru persoanele asociate cu sfera de influență a lui Vladimir Putin, precizează sursa citată. 

Mesajul este clar: teritoriul grecesc nu mai este o „zonă neutră” sau o bază pentru cei legați de sistemul geopolitic rusesc și urmăriţi de SUA, Regatul Unit și UE. Acțiunile recente ale autorităților grecești demonstrează disponibilitate și hotărâre față de cooperarea internațională în urmărirea penală a persoanelor corupte.

Cazul Plahotniuc depășește limitele unei infracțiuni financiare și intră în spectrul confruntării geopolitice. Grecia, aliniindu-se strategiei euro-atlantice, transmite mesaje clare: nici oligarhii pro-ruși nu se mai pot simți în siguranță în țară, nici Moscova nu mai poate percepe Atena ca pe o „zonă neutră”.

Din punct de vedere geopolitic, opinia predominantă la Atena este că Rusia, care menține relații strânse cu mareșalul Haftar, este în mare măsură responsabilă pentru criza din Libia (Grecia este îngrijorată de posibila recunoaştere de către generalul Haftar a unui memorandum turco-libian care pune în discuţie suveranitatea Greciei asupra unor zone maritime din Mediterana) Sprijinul militar și diplomatic continuu al Rusiei pentru Haftar intensifică îngrijorarea Greciei, creând nevoia de mesaje clare către partea rusă în relațiile cu persoane precum Plahotniuc.

Citeste si : Percheziții în vila lui Plahotniuc și Țuțu în Grecia: bani, acte false și ceasuri de lux confiscate - VIDEO

Procurorii eleni au emis ieri un mandat de arest pe un termen de 40 de zile pe numele lui Plahotniuc, termen prevăzut de Convenția Europeană de extrădare, timp în care statele solicitante pot transmite documentele oficiale pentru inițierea procedurii. Decizia autorităților grecești poate fi contestată în instanță.

Citeste si : Rusia îl vrea și ea pe Plahotniuc: Moscova cere extrădarea după reținerea în Grecia

Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, ar fi locuit într-o vilă de lux dintr-o zonă exclusivistă din sudul Atenei, situată pe malul Mării Egee, împreună cu Constantin Țuțu înainte de reținerea celor doi. Cu o suprafață de aproximativ 1.400 de metri pătrați și opt dormitoare, imobilul este una dintre cele mai mari reședințe private din regiune, scriu jurnaliștii de la rise.md. Potrivit documentelor obținute de aceștia, Vlad Plahotniuc închiria vila. Cei doi au fost reținuți marți pe aeroportul din Atena, în timp ce încercau să ajungă în Dubai. În aceeași zi, ministerul Justiției a anunțat că a inițiat procedura de extrădare în privința lui Plahotniuc și urmează să trimită o solicitare către autoritățile elene. Țuțu nu este căutat de autoritățile noastre, acesta fiind reținut în baza unei notificări din partea Federației Ruse. 

Citeste si : Procedura de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc ar putea dura între câteva luni și un an, dacă acesta va contesta decizia în instanțele din Grecia, avertizează experții - VIDEO

Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Dosarul frauda bancară, în care este vizat, a ajuns în instanță acum doi ani și este examinat în lipsa acestuia. Fiind o figură controversată, numele lui Plahotniuc este legat și de alte dosare – Metalferos, cel privind procurarea frauduloasă a blanchetelor pentru pașapoarte, dar are cateva dosare deschise și în Rusia, unde este acuzat de participare la operațiunea Laundromat.