Barbatul care l-a asasinat vineri pe fostul premier japonez Shinzo Abe a folosit o arma artizanala intr-un atac care a socat Japonia, o tara cu o rata extrem de scazuta a violentei comise cu arme de foc.

Autoritatile japoneze nu au anuntat deocamdata rezultatele investigatiei privind modul in care barbatul a reusit sa construiasca arma insa mai multe inregistrari video cu atacul au surprins ceea ce par a fi doua tevi lungi legate impreuna cu banda adeziva neagra cazute pe jos dupa atac.

Atacatorul in varsta de 41 de ani este un fost membru al fortelor defensive maritime, fiind probabil ca acesta sa isi fi folosit cunostintele dobandite in timpul serviciului militar pentru a construi arma. Martorii oculari au auzit doua focuri de arma inainte ca fostul premier sa se prabuseasca la pamant.

„Foarte putine persoane au abilitatea sa creeze o asemenea arma”, a declarat pentru agentia Bloomberg Daniel Foote, un profesor de la Universitatea Tokyo specializat in drept si sociologie.

„Acest lucru arata de fapt ca legile de portarma din Japonia functioneaza”, a spus el cu referire la faptul ca atacatorul a fost nevoit sa construiasca o pusca artizanala pentru a-si pune in aplicare planul de asasinare a fostului premier japonez.

Presa japoneza a anuntat vineri in jurul orei 12:00, ora Romaniei, ca fostul premier s-a stins din viata.

Cate arme detin japonezii
Numarul total de arme detinut de civili in Japonia era estimat la 310.400 in 2019, sau 0,25 la 100 de persoane, cea mai mica rata in randul tarilor din grupul G-7, potrivit site-ului GunPolicy.org.

Spre comparatie, americanii detin 393 de milioane de arme de foc, 120 la 100 de persoane, in timp ce britanicii 3,2 milioane, 5 la suta de persoane.

„In Japonia acest tip de atac armat este extrem de rar, fiind prin urmare usor de executat. Securitatea a fost evident prea laxa”, afirma si William Cleary, profesor de drept penal la Universitatea Shudo din Hiroshima.

El spune ca si-a anulat cursurile de vineri dupa ce a ajuns la universitate si i-a vazut pe studenti cu fete „absolut cumplite”.

Asasinatele politice in Japonia
Ultima data cand un prim-ministru japonez a fost impuscat a fost in urma cu 90 de ani. In 1932 premierul Tsuyoshi Inukai a fost ucis de membri ai Statului Major al Marinei Imperiale Japoneze care planuiau provoace un razboi cu Statele Unite.

Acestia planuiau de asemenea sa il asasineze pe faimosul actor Charlie Chaplin care se afla in vizita in Japonia la momentul respectiv.

Bunicul lui Shinzo Abe din partea mamei, fostul premier Nobusuke Kishi, a fost de asemenea tinta unei tentative de asasinare. In 1960 el a fost atacat si injunghiat in timpul ultimelor zile ale mandatului sau de catre un barbat cunoscut pentru legaturile sale de organizatii de extrema dreapta.

Bunicul lui Abe a supravietuit insa atacului.

Ultima data cand un politician japonez a fost impuscat si ucis a fost in 2007, cand primarul orasului Nagasaki din sudul tarii a fost tintit cand cobora din masina in timpul campaniei electorale.

Primarul Iccho Itoh a fost asasinat de liderul unei grupari locale a yakuza, notoria mafie ce opereaza in mai multe state din estul Asiei.

Sursa: