Serhii Filimonov, comandantul faimosului batalion ucrainean numit „Lupii lui Da Vinci”, care operează în zona orașului Pokrovsk, afirmă că trupele rusești de invazie sunt îngrozite de arma care a cunoscut o dezvoltare fulminantă pe măsură ce războiul a progresat, relatează Reuters, potrivit hotnews.ro.

Filimonov a fost martor direct al modului în care avansul lent al Rusiei asupra orașului a avut un cost uriaș în soldați morți și răniți în prima jumătate a anului.

El spune că în unele situații soldații ruși au încercat să avanseze pe furiș, dar au fost vânați de militari ucraineni care manevrau drone mici de tip „quadcopter”, echipate cu camere video și explozibili.

„Fiecare prizonier spune că dronele sunt lucrul de care le este cel mai frică, lucrul care îi omoară constant și lucrul pe care îl văd și în somn, în coșmarurile lor”, a declarat Filimonov pentru Reuters într-un interviu, făcând referire la interogatoriile făcute soldaților ruși capturați de către oamenii săi.

Filimonov a spus că grupurile de atacatori primeau un telefon mobil cu o locație marcată pe hartă și li se spunea să meargă în acea direcție. Tot în baza interogatoriilor făcute rușilor, comandantul ucrainean afirmă că, dacă primul grup era ucis, altul era trimis să-i înlocuiască.

Teama de drone i-a făcut pe unii soldați ruși să renunțe la echipamentele grele

Comandantul ucrainean și Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al administrației militare din zonă, au declarat pentru Reuters că rușii operau în echipe de atac de aproximativ șase oameni, adesea înaintând pe jos, deoarece vehiculele mari reprezintă o țintă ușoară pentru piloții de drone.

Filimonov afirmă că unii soldați ruși și-au lăsat vehiculele la o distanță de până la 15 kilometri de linia frontului și au parcurs restul drumului pe jos, pentru a fi mai greu de detectat de operatorii de drone.

Trehubov povestește în schimb că alți militari ai Moscovei au început să folosească motociclete, pentru a se deplasa mai repede decât dronele. Acestea sunt ghidate de soldați ucraineni echipați adesea cu ochelari de realitate virtuală conectați la camera dronei, oferindu-le o vedere din perspectivă personală asupra traseului și a țintei.

Rezistența ucraineană din interiorul și din jurul orașului Pokrovsk a blocat ambiția Rusiei de a cuceri părțile rămase ale regiunii Donețk din estul Ucrainei – unul dintre obiectivele principale ale războiului purtat de președintele Vladimir Putin.

Deși importanța orașului Pokrovsk pentru Ucraina, ca centru de aprovizionare militară, s-a diminuat deja, Serhii Kuzan, un analist militar din Kiev, a spus că pierderea orașului ar putea elibera trupe ruse și ar putea deschide calea pentru alte avansuri ale Rusiei în regiune.

Potrivit estimărilor forțelor armate ucrainene, cifre susținute de serviciile de informații militare britanice, mai mult de un milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei Ucrainei în februarie 2022 – aproape un sfert dintre aceștia doar de la începutul acestui an.

Nici Ucraina, nici Rusia nu oferă date oficiale privind pierderile de personal din propriile armate.