Tot mai multe dovezi arata ca Beijingul, in ciuda apelurilor repetate la pace, trimite Rusiei suficient echipament „neletal”, dar care poate fi insa folosit in scop militar si care sa aiba un impact semnificativ in razboiul declansat in urma cu 17 luni de Vladimir Putin in Ucraina, scrie Politico, potrivit digi24.ro

In afara de veste antiglont si casti, Rusia a cumparat si drone din China, pe care le poate folosi pentru a directiona focul de artilerie sau pentru a arunca grenade asupra inamicului, dar si dispozitive de vedere pe timp de noapte cu termoviziune. 

Aceste livrari scot in evidenta o fisura uriasa in incercarile Occidentului de a opri masinaria de razboi a lui Putin. Vanzarile asa-ziselor tehnologii duale sau cu dubla utilizare – civila si militara – le ofera autoritatilor occidentale destul spatiu de manevra cat sa se poata feri de o eventuala confruntare cu o putere economica majora precum China. 

Cu toate ca si Kievul este un client pentru livrarile de acest gen din China, in ultimul timp, datele arata ca tot mai putine echipamente ajung in Ucraina. Rusia a importat drone in valoare totala de peste 100 de milioane de dolari din China – de 30 de ori mai mult decat suma cheltuita de Ucraina.

Exporturile de ceramica, o componenta folosita in vestele antiglont, din China catre Rusia au crescut cu 69% (225 de milioane de dolari), in timp ce livrarile pentru Ucraina au scazut cu 61% pana la un total de doar 5 milioane de dolari. 

„Ceea ce este foarte clar este ca China, in ciuda faptului ca sustine ca este un actor neutru, de fapt sprijina pozitiile Rusiei in acest razboi”, a spus Helena Legarda, un analist specializat in politica externa si de aparare a Chinei de la Institutul Mercator pentru Studii Chineze de la Berlin.

Daca China ar incalca linia rosie si ar vinde armament Rusiei, Legarda spune ca se asteapta ca UE sa declanseze sanctiuni secundare care i-ar afecta pe cei care sustin razboiul de agresiune al lui Putin. 

Dar livrarea de echipamente precum ceramica pentru vestele antiglont, aparatele de vedere pe timp de noapte si chiar si dronele comerciale care pot fi folosite in operatiunile ofensive de pe linia frontului nu va fi sanctionata.

Pozitron, una dintre multele firme din Rusia care au achizitionat echipament ce poate fi utilizat atat in scopuri civile cat si militare, a importat casti si alte materiale in valoare de 60 de milioane de dolari, precizand ca acestea sunt folosite in competitii de paintball. Expertii spun, insa, acesta este un truc bine-cunoscut prin care companiile rusesti pot sa cumpere echipament ce va fi folosit pe campul de lupta fara sa fie nevoie sa declare acest lucru. 

De la un venit de 31 de milioane de ruble (in jur de 400.000 de dolari) in 2021, Pozitron a inregistrat doar un an mai tarziu incasari de 20 de miliarde de ruble (aproape 300 de milioane de dolari), ceea ce demonstreaza ca razboiul din Ucraina a fost foarte profitabil pentru compania ruseasca. 

Rusia este constienta de aceste portite pe care le exploateaza pentru a cumpara din China tehnologie occidentala cu care lupta impotriva Ucrainei. Peste 60% din piesele esentiale de care rusii au nevoie pentru a-si fabrica armele folosite in razboi au fost importate de la companii din SUA, potrivit Institutului KSE al Scolii de Economie de la Kiev. 

Occidentul are foarte putine optiuni la dispozitie pentru a descuraja exportul de produse cu dubla utilizare din China in Rusia. Doar Statele Unite ar putea sa impuna o interdictie asupra tranzactiilor in dolari, asa cum a facut-o atunci cand a sanctionat Iranul din cauza programului sau nuclear secret. 

Uniunii Europene, insa, ii lipseste o astfel de arma intrucat moneda euro este mult mai putin folosita pe piata internationala decat dolarul. Luna trecuta, UE a intocmit o lista cu sapte companii chinezesti carora nu ar mai fi trebuit sa le permita sa faca comert pe piata europeana, dar, la presiunea Beijingului, Bruxellesul a scos patru dintre ele de pe lista neagra. 

„Au politicienii destula vointa pentru a impune sanctiuni asupra Chinei? Practic, raspunsul este nu”, a explicat Maxim Mironov, profesor asistent de economie de la Scoala de Business IE din Madrid. „China semnaleaza: poti sa incerci, dar nu-mi pasa ce incerci sa faci. Si Uniunea Europeana spune: daca nu va place, nu o vom face.” 

„Si, daca chinezii vad asta, vor continua sa faca ceea ce cred ei ca este in interesul lor”, a spus Mironov.