Armata franceză a pus capăt joi prezenței sale militare permanente în Africa de Vest și Centrală, într-o ceremonie solemnă și istorică la Dakar, unde a remis oficial ultimele sale două facilități militare Senegalului, scrie hotnews.ro.

Ceremonia a avut loc joi dimineață la Dakar, capitala Senegalului, unde trupele franceze erau prezente și după câștigarea independenței țării în 1960, notează Agerpres.

În cadrul evenimentului au fost predate în mod simbolic cheile taberei Geille, cea mai mare facilitate militară franceză din Senegal, și ale escalei aeronautice militare franceze de la aeroportul din Dakar.

Șeful de Stat Major al armatei senegaleze, generalul Mbaye Cissé, a spus că ceremonia marchează „o cotitură importantă în bogatul și lungul parcurs militar între țările noastre”, care vor urmări „noi obiective”, pentru „a da un nou conținut parteneriatului de securitate”.

„Armata senegaleză așteaptă să consolideze numeroase realizări pe drumul căutării autonomiei strategice”, a concluzionat Cissé.

„Vom întoarce o pagină a istoriei militare a țărilor noastre (…) o relație atât de specială și esențială pentru țările din regiune”, a declarat, la rândul său, generalul Pascal Ianni, șeful comandamentului pentru Africa al armatei franceze.

„Operăm o modificare structurală a prezenței noastre (în Africa). Această modificare este necesară, trebuie să ne reinventăm parteneriatele într-o Africă dinamică, iar aceasta trece printr-o altă abordare: trebuie să acționăm diferit și nu mai avem nevoie de baze permanente pentru aceasta”, a continuat Ianni.

Din 2022, armata franceză a pus capăt prezenței sale permanente în Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Cote d’Ivoire și Gabon.

Senegalul rămasese, după obținerea independenței, unul dintre aliații africani cei mai siguri ai Franței, fosta putere colonială dominantă în Africa de Vest.

Însă noii conducători instalați în aprilie 2024 au promis că vor trata Franța în mod egal cu ceilalți parteneri străini.

Președintele senegalez Bassirou Diomaye Faye a anunțat în noiembrie 2024 sfârșitul, în 2025, al oricărei prezențe militare franceze și străine pe teritoriul național.

„Senegalul este un stat independent, un stat suveran, iar suveranitatea nu se împacă cu prezența de baze militare”, a declarat președintele Faye la acel moment. El a dat asigurări că nu este vorba despre un gest de „ruptură”, ci despre un „parteneriat reînnoit” cu fosta mare putere colonială.

Retragerea din Senegal s-a făcut în concertare, într-un peisaj pe continentul african în mare parte sfidător, dacă nu ostil, față de prezența franceză.

Franța mai dispune de o bază africană, în Djibouti, cu 1.500 de militari, din care își propune să facă „un punct de proiecție” pentru „misiunile” în Africa, după retragerea forțelor sale din Sahel.