Armata poloneză a intervenit după ce o navă din „flota fantomă” a Rusiei a fost văzută efectuând manevre suspecte în apropierea unui cablu electric care leagă Polonia de Suedia, a afirmat miercuri premierul polonez, potrivit Reuters, transmite hotnews.ro.
NATO a întărit securitatea în Marea Baltică în urma unei serii de incidente în care cabluri electrice, legături de telecomunicații și conducte de gaz au fost avariate, în urma invaziei ruse din Ucraina începute în februarie 2022.
„O navă rusă din «flota fantomă» vizată de sancțiuni a efectuat manevre suspecte în apropierea cablului electric care leagă Polonia de Suedia”, a scris premierul Donald Tusk, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
„După intervenția eficientă a armatei noastre, nava a repornit către unul dintre porturile rusești”, a precizat premierul polonez.
Termenul „flotă fantomă” se referă la navele utilizate de Rusia pentru a transporta petrol, arme și cereale, încălcând astfel sancțiunile internaționale impuse după invazie.
Vorbind ulterior cu reporterii, ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că un zbor de patrulare a determinat nava rusească să plece, iar nava ORP Heweliusz a Marinei Poloneze se îndrepta către locul incidentului.
Viceamiralul Krzysztof Jaworski, comandantul componentei maritime a Poloniei, a precizat, pentru Reuters, că petrolierul în cauză se numea Sun și că naviga sub pavilionul Antigua.
Ambasada Rusiei la Varșovia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimisă prin e-mail. În trecut, Moscova a negat implicarea sa în sabotaje submarine în Marea Baltică, afirmând că Occidentul folosește astfel de acuzații pentru a limita exporturile Moscovei de petrol transportat pe mare.
Cablul submarin de 600 de megawați leagă coasta suedeză din apropiere Karlshamn de Ustka, localitate din nordul Poloniei, și permite ambelor rețele să se bazeze pe aprovizionare transfrontalieră atunci când energia electrică este mai ieftină în celălalt sistem.
Un purtător de cuvânt al operatorului polonez de rețea PSE a declarat că în prezent cablul funcționează. Datele PSE au arătat că peste 600 de megawați circulau către Suedia, prin acest cablu, la ora 11:30 GMT.
„Acest lucru arată cât de periculoase sunt vremurile în care trăim, cât de gravă este situația în Marea Baltică”, a declarat Kosiniak-Kamysz, într-o conferință de presă.
„De când Suedia și Finlanda au aderat la Alianța Nord-Atlantică, Marea Baltică a devenit o zonă maritimă cheie, unde se produc cele mai multe incidente, cele mai frecvente fiind legate de ruperea cablurilor… și sabotaj”, a precizat ministrul polonez al Apărării.
El a promis un „răspuns ferm” din partea Poloniei și a NATO la orice atac asupra infrastructurii din Marea Baltică.
Într-un incident separat, petrecut săptămâna trecută tot în Marea Baltică, Rusia a trimis un avion de vânătoare în spațiul aerian al NATO din zonă în timp ce Estonia încerca să rețină un petrolier din „flota fantomă” rusească.
Kremlinul a avertizat miercuri că Rusia își va apăra cu toate mijloacele navele în zona Mării Baltice și a dat, prin încercarea eșuată a Estoniei de a-i reține un petrolier, exemplul că Moscova poate răspunde, la nevoie, cu acțiuni dure, notează AFP și Agerpres.