Armenia acuza Turcia ca a doborat un avion de lupta al fortelor sale militare. Erevanul a publicat fotografii si numele pilotului care a murit. Ankara neaga acuzatiile, desi anterior a declarat ca sprijina Azerbaidjanul in conflictul din Nagorno-Karabah.

Potrivit Ministerului Apararii de la Erevan, un avion de tip Su-25 a fost doborat de un avion de vanatoare turcesc de tip F-16 deasupra teritoriul armean. In presa au aparut imagini cu aparatul de zbor prabusit, iar autoritatile au dat numele pilotului care a murit.  

Nikol PASHINIAN, PREMIERUL ARMENIEI: ”Dupa informatiile veridice pe care le detinem, instructori militari turci si comandanti se afla la punctele de control din Azerbaidjan si in unele zone chiar conduc operatiunile militare.”

Turcia spune ca nu a doborat niciun avion. Si liderul de la Baku a dezmintit aceasta informatie.  

Ilham ALIEV, PRESEDINTELE AZERBAIDJANULUI: ”Avioanele militare F-16 ale Turciei nu participa la operatiunile militare. Astazi, tinand cont de tehnologiile moderne, este foarte greu sa ascunzi o asemenea actiune, deoarece exista diferite metode de observare, supravegherea prin satelit si, de aceea, este usor de verificat ca este vorba de o noua provocare.”

Armenia si Azerbaidjanul se acuza reciproc de escaladarea conflictului, iar confruntarile armate continua a treia zi la rand in Nagorno Karabah. Oficial peste 100 de persoane ar fi fost ucise, insa  ambele parti vorbesc despre un numar mai mare de victime. Dupa reuniunea de urgenta de ieri, Consiliul de Securitate al ONU a chemat Armenia si Azerbaidjanul sa inceteze luptele. Intreaga comunitate internationala face apel la calm, insa cele doua parti nu pot ajunge la o intelegere.

Ilham ALIEV, PRESEDINTELE AZERBAIDJANULUI: ”Premierul Armeniei declara public ca Karabah este Armenia si punct. In aceasta situatie despre ce fel de proces de negocieri poate fi vorba? Principiile elaborate de catre grupul de pace condus de OSCE ne spun ca teritoriul din jurul fostei regiuni autonome, Nagorno-Karabah, trebuie transmis Azerbaidjanului.”

Premierul Armeniei nu exclude recunoasterea independentei regiunii Nagorno-Karabah si respinge orice negocieri de pace cu Azerbaidjanul sub egida Rusiei si desfasurarea unor forte de mentinerea a pacii in Nagorno-Karabah.

Nikol PASHINIAN, PREMIERUL ARMENIEI: ”Ce se poate de facut? Comunitatea internationala trebuie sa condamne actiunile agresive ale Azerbaidjanului si ale Turciei si sa ceara ca Turcia sa se retraga din aceasta regiune. Prezenta Turciei in Caucaz nu aduce nimic bun si poate duce la o escaladare si amplificare a acestei operatiuni militare, a acestui razboi.”

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscuta international ca parte din Azerbaidjan, dar a fost condusa de etnici armeni de la declararea independentei. Armenia si Azerbaidjan se acuza reciproc de startul conflictului. Nu este un secret faptul ca Turcia ii sustine pe „fratii azeri”, asa cum a declarat chiar Erdogan. Totusi, Rusia, care are o baza militara in Armenia, dar este in relatii bune si cu Azerbaidjan, a cerut imediat incetarea conflictului. Turcii sunt deja in tabere opuse cu Rusia in 2 razboaie – Siria si Libia, iar Caucazul ar putea deveni un nou front.