Liderii Armeniei si Azerbaidjanului au convenit, in timpul unei reuniuni care a avut loc duminica la Bruxelles, „sa avanseze discutiile” asupra unui tratat de pace cu privire la Nagorno-Karabah, regiune unde in 2020 cele doua tari au purtat un razboi, a declarat presedintele Consiliului European, informeaza luni AFP.

Publicat:23.05.2022, 13:00

Premierul armean Nikol Pasinian si presedintele azer Ilham Aliev au avut o discutie „sincera si productiva” sub medierea UE, la Bruxelles, a anuntat duminica presedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Liderii au convenit sa faca sa avanseze discutiile asupra viitorului tratat de pace care reglementeaza relatiile interstatale intre Armenia si Azerbaidjan”, a precizat Michel intr-un comunicat citat de Agerpres.

Negocierile vor incepe „in saptamanile urmatoare”, a precizat presedintele Consiliului European, adaugand ca el a subliniat in fata celor doi lideri importanta de a tine cont de „drepturile si securitatea populatiei armene din Karabah”.

Va fi, de asemenea, „o reuniune a comisiilor frontaliere” in zilele urmatoare, ce va aborda problemele privind delimitarea frontierelor si „cel mai bun mod de a asigura o situatie stabila”.

Nagorno-Karabah: 30 de ani de conflicte si razboi

Regiunea Nagorno-Karabah, pe care Armenia si Azerbaidjan si-o disputa de treizeci de ani, a fost in 2020 miza unui razboi de sase saptamani care s-a soldat cu peste 6.500 de morti, inainte ca un armistitiu sa fie negociat de Rusia.

In cadrul acestui acord, Armenia a cedat bucati intregi din teritoriile pe care le controla dupa un prim razboi victorios la inceputul anilor 1990 si o forta de pace rusa de 2.000 de persoane a fost desfasurata in Nagorno-Karabah.

Acordul de incetare a focului, considerat de Armenia umilitor, a declansat saptamani de manifestatii anti-guvernamentale, facandu-l pe Pasinian sa convoace alegeri legislative anticipate care au fost castigate in septembrie de partidul sau Contract Civil.

Insa manifestatii la care participa mii de persoane, la apelul opozitiei, continua in luna mai pentru a cere demisia lui Pasinian. Acestea sunt cele mai mari manifestatii anti-guvernamentale de dupa alegerile din septembrie 2021.

O alta reuniune organizata de Uniunea Europeana (UE) intre Aliev si Pasinian este prevazuta pentru iulie sau august, a detaliat presedintele Consiliului European.

Separatistii armeni din Nagorno Karabah s-au separat de Azerbaidjan in urma prabusirii Uniunii Sovietice, in 1991. Conflictul care a rezultat a facut circa 30.000 de morti.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: