Armenia si Azerbaidjanul au ajuns la un nou acord de pace in regiunea Nagorno Karabah, care a intrat in vigoare la miezul noptii, au anuntat cele doua tari in comunicate identice. Luptele au contenit insa pentru putin timp dupa care partile s-au acuzat din nou de incalcarea si celui de-al doilea armistitiu.

Publicat:18.10.2020, 18:24

Anuntul privind un nou acord de pace dintre Baku si Erevan a fost facut aseara tarziu, dupa ce Ministerul rus de Externe Serghei Lavrov, care a mediat discutiile referitoare la armistitiu in urma cu o saptamana, a discutat telefonic,  cu omologii sai din Armenia si Azerbaidjan si a subliniat ca armistitiul trebuie respectat. Baku a anuntat ca vinery noaptea 13 civili au fost ucisi si peste 50 raniti in orasul Ganja, intr-un atac armean cu rachete, in timp ce Erevanul a acuzat Azerbaidjanul de continuarea bombardamentelor.

Ilham ALIEV, PRESEDINTELE AZERBAIDJANULUI: ” Ei vor trebui sa raspunda pentru aceasta crima si vor raspunde. Raspunsul nostru va fi pe campul de lupta.”

Nicol PASHINIAN, PREMIERUL ARMENIEI: ”Nu vom permite dusmanului sa ne acapareze pamantul, patria si tot ce avem mai sfant.”

Dincolo de declaratiile inflacarate ale liderilor celor doua tari, au de suferit oamenii din localitatile care nimeresc sub atacurile cu racheta si care nu au nici o vina si isi doresc pacea.

Ramzik BAGJIRIAN, LOCALNIC MARTUNI, NAGORNO-KARABAH: ”Ne-am pregatit sa luam pranzul si bucati din obuze au cazut aici. Noi ne-am pus asa la podea si iata aici a nimerit glontele. Dumnezeu ne-a salvat. Cat se poate de bombardat?”

Mihail ISMAILOV, LOCALNIC, AGDAMA, AZERBAIDJAN: ”Noi in fiecare seara urmarim  de aici luptele, care mai intai au loc de partea armeana, dupa care din partea noastra. O racheta a nimerit aici pe camp, dupa care peste casele noastre.”  

Mihail ISMAILOV, LOCALNIC, AGDAMA, AZERBAIDJAN: ”Autoritatile au sapat aceste transee ca sa ne putem ascunde. In fiecare noapte cand incep bombardamentele venim si ne ascundem aici, ca fim in siguranta si sa nu murim.”  

Mariana, LOCALNICA, MARTUNI, NAGORNO-KARABAH: ”Vrem ca macar copii si nepotii nostri sa traiasca in pace, dar nu asa ca noi. Este déjà al treilea razboi si este groaznic, desi nu e razboi dar este teroare, dar macar de ar fi sfarsitul.”

Ptimul acord de incetare a violentelor dintre Armenia si Azerbaidjan,  semnat pe 10 octombrie la Moscova nu a reusit sa opreasca cele mai grave lupte declansate in sudul Caucazului dupa anii 1990. In conflictul proaspat reaprins, cele doua parti au raportat in jur de 500 de morti, inclusiv civili, in urma ciocnirilor violente in care au fost implicate drone armate, tancuri, elicoptere si sisteme lansatoare de rachete. Enclava Nagorno-Karabah este un teritoriu recunoscut international ca fiind al Azerbaidjanului, insa este controlata de separatisti etnici armeni, care sunt sustinuti de Armenia.