Arsenalul nuclear mondial va creste in urmatorii ani pentru prima data de la incheierea Razboiul Rece, in timp ce riscul ca armele nucleare sa fie folosite intr-un conflict militar a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele decenii, avertizeaza Institutul International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Riscul unei confruntari nucleare a crescut ca urmare a razboiului din Ucraina. Pericolul este ca razboiul ar putea escalada intr-o confruntare directa intre Rusia si NATO, a declarat expertul SIPRI Hans M Kristensen.

Armele nucleare la nivel mondial au scazut cu aproximativ 3% fata de anul trecut, dar se asteapta ca puterile sa-si mareasca arsenalul in urmatorul deceniu din cauza programelor de modernizare in curs de desfasurare, scrie Agerpres.

Reducerea arsenalelor nucleare „a luat sfarsit”

Cele noua puteri nucleare (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan, Israel si Coreea de Nord) detineau 12.705 focoase nucleare la inceputul acestui an, in scadere de la 13.080 de focoase cu un an inainte, relateaza EFE.

Potrivit AFP, Israel este singura putere dintre cele noua care nu recunoaste oficial ca detine arme nucleare.

Din numarul total de focoase nucleare disponibile, aproximativ 9.440 se aflau in stocuri militare pentru o potentiala utilizare. Dintre acestea, 3.732 au fost desfasurate cu rachete si avioane, iar 2.000 - aproape toate din Statele Unite si Rusia - au fost in stare de alerta operationala ridicata.

Studiul subliniaza ca, desi aceste doua tari, care detin 90% din totalul armelor nucleare, continua sa isi reduca arsenalele, acest lucru se datoreaza dezmembrarii focoaselor retrase din uzul militar cu ani in urma.

„Exista indicii clare ca reducerile care au caracterizat arsenalele nucleare de la sfarsitul Razboiului Rece au luat sfarsit”, se arata in raport.

Rusia are cele mai multe focoase nucleare. China isi extinde arsenalul

SIPRI subliniaza faptul ca toate statele nucleare isi maresc sau isi modernizeaza arsenalele si ca cele mai multe dintre ele alimenteaza retorica nucleara si rolul acestor arme in strategia militara.

Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume cu un total de 5.977 de focoase, cu aproape 550 mai multe decat SUA, scrie Reuters.

China se afla in plin proces de extindere a arsenalului sau, cu constructia a 300 de noi depozite de rachete si mai multe focoase nucleare care au fost alocate fortelor operationale in 2021, iar Marea Britanie a anuntat anul trecut ca va creste plafonul de arme nucleare.

Franta a anuntat, de asemenea, lansarea unui program de dezvoltare a unei a treia generatii de rachete balistice submarine cu propulsie nucleara, iar India, Pakistan si Israel isi extind sau isi modernizeaza arsenalele.

„Desi anul trecut s-au inregistrat realizari semnificative in ceea ce priveste controlul armelor nucleare si dezarmarea, riscul de utilizare a armelor nucleare pare mai mare acum decat oricand de la sfarsitul Razboiului Rece”, se arata in raport.

Conflictele care ar putea degenera in razboaie nucleare

Noile date SIPRI se refera la ianuarie 2022, luna dinaintea invadarii Ucrainei de catre Rusia. Este inca prea devreme pentru a trage concluzii brute despre modul in care razboiul Rusiei va afecta in cele din urma situatia nucleara in lume, a spus Kristensen, conform DPA.

Conflictul in curs de desfasurare dintre India si Pakistan, ostilitatile in crestere la granita dintre China si India si eforturile nucleare in curs de desfasurare ale Coreei de Nord joaca, de asemenea, un rol.

Toate aceste lucruri se aduna, asa ca este corect sa spunem ca lumea se afla intr-o stare foarte precara in acest moment, a declarat Kristensen. Ceea ce este necesar acum, a spus el, este in primul rand o relaxare a retoricii nucleare din partea puterilor nucleare.

SIPRI este o prestigioasa institutie internationala dedicata cercetarii conflictelor, armamentului, controlului armelor si dezarmarii, infiintata in 1966 si cu sediul la Stockholm.

Sursa: