Planul președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina va fi inclus în manualele școlare rusești, a declarat Vladimir Medinski, consilier al președintelui rus și unul dintre autorii manualelor, scrie moscowtimes.ru
„Eforturile extraordinare pe care noua administrație americană le face pentru a încerca să rezolve în mod rezonabil conflictul din Ucraina și, în general, transformările uimitoare în politica internă americană pe care le vedem acum, vor ajunge, fără îndoială, pe paginile manualului atât despre istoria Rusiei, cât și despre istoria mondială, atunci când va fi pregătită următoarea ediție. Aici putem spune că Trump a făcut istorie cu siguranță", a spus Medinski.
El a adăugat că nu are dreptul să comenteze politicile președintelui american, dar a menționat că, în calitate de observator și istoric, ar putea spune: „Trăim într-o eră istorică”.
Trump a declarat anterior că Rusia și Ucraina ar putea ajunge la un acord de pace în săptămâna care se încheie pe 27 aprilie.
„După aceea, ambele țări vor începe să facă afaceri mari cu SUA, care vor prospera și vor face avere”, a remarcat șeful Casei Albe, fără a preciza despre ce fel de „înțelegere” vorbea. Înainte de aceasta, potrivit Wall Street Journal (WSJ) și Bloomberg, administrația Trump a prezentat Ucrainei și reprezentanților Uniunii Europene propuneri pentru a pune capăt războiului. Conform planului, Kievul trebuie să recunoască Crimeea drept rusă și să refuze aderarea la NATO. În același timp, acțiunile militare vor înceta pe linia actuală de contact, iar Rusia va transfera Centrala Nucleară Zaporizhzhya sub controlul Statelor Unite. Se așteaptă ca autoritățile ucrainene să răspundă acestor propuneri în cadrul unei întâlniri de la Londra, în cursul acestei săptămâni. După aceasta, după cum scrie WSJ, trimisul special prezidențial al SUA pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff ar putea vizita Rusia pentru a patra oară pentru a discuta despre planul convenit cu Ucraina și UE cu președintele rus Vladimir Putin.
Termenii acordului de pace propus de Statele Unite se apropie de cererile Rusiei. Anterior, Putin a cerut Kievului să predea Moscovei regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson din granițele lor administrative și să renunțe la aderarea la NATO. De asemenea, el a insistat asupra organizării alegerilor prezidențiale în Ucraina, subliniind că partea rusă nu poate semna un acord de pace cu președintele „ilegitim” Volodimir Zelenski.