Aceasta descoperire a fost facuta la 561 milioane de ani-lumina fata de Terra.
Conform calculelor oamenilor de stiinta, oxigenul este al treilea cel mai comun element din Univers, pe primele doua locuri aflandu-se hidrogenul si heliul; totusi observatiile efectuate de-a lungul timpului nu par a confirma aceste teorii. Folosind radioastronomia si spectroscopia, cercetatorii au identificat doar de trei ori oxigenul molecular in afara sistemului nostru solar, o singura data in afara galaxiei noastre, noteaza Science Alert.
Aceasta descoperire neasteptata a oxigenului molecular a fost realizata in galaxia Markarian 231, aflata la o distanta de 561 ani-lumina fata de Pamant. Aceasta galaxie are in centrul sau o gaura neagra activa si un nucleu galatic activ extrem de luminos, ceea ce face din ea cel mai luminos obiect din Univers. Trebuie precizat faptul ca observatiile au aratat ca Markarian 231 adaposteste cel mai apropiat quasar de Calea Lactee si ca unii cercetatori au teoretizat ca, in loc de gaura neagra, in centrul acestei galaxii s-ar afla doua gauri negre care se orbiteaza reciproc.
Oamenii de stiinta au teoretizat posibilitatea ca fortele din nucleul galactic ar putea sa duca la descompunerea apei in elementele chimice componente si de aceea au efectuat observatii de-a lungul a patru zile pe mai multe lungimi de unda asupra galaxiei Markarian 231.
In comparatie cu Calea Lactee, Markarian 231 este o gaalxie foarte activa, in unele dintre regiunile sale formandu-se stele care pot atinge, in medie, 100 de mase solare, in timp ce, in cazul galaxiei noastre, noile stele pot atinge una-doua mase solare.
Studiul a fost publicat in The Astrophysical Journal.