Serviciul militar de informații al Ucrainei (HUR) a întreprins un atac cibernetic pe scară largă împotriva rețelei informatice a companiei Gazprom, ceea ce a produs perturbări de amploare, a declarat o sursă din HUR pentru The Kyiv Independent, scrie hotnews.ro

Publicația ucraineană nu a putut verifica din surse independente această informație, iar Gazprom și autoritățile ruse nu au făcut comentarii publice legate de un asemenea incident.

Operațiunea ar fi avut loc pe 17 iulie și a țintit sistemele informatice folosite de către Gazprom și subsidiarele sale, despre care serviciile de informații ucrainene susțin că sunt direct implicate în efortul de război al Rusiei. Atacul a distrus un volum mare de date și a instalat un software conceput special să afecteze în continuare sistemele informatice ale companiei.

„Continuă degradarea sistemelor informatice ale Rusiei către un Ev Mediu tehnologic. Felicităm „specialiștii cyber” ruși pentru această nouă realizare și recomandăm să renunțe treptat la mouse și tastatură pentru ciocane și clești”, a declarat sursa HUR.

HUR susține că a distrus servere ale companiei

Potrivit acesteia, a fost blocat accesul la sistemele interne ale Gazprom pentru aproape 20.000 de administratori de sistem, iar copiile de rezervă cu bazele de date esențiale au fost șterse. Atacul a afectat circa 390 de companii subsidiare și diverse ramuri ale companiei, printre care Gazprom Teplo Energo, Gazprom Obl Energo și Gazprom Energozbyt.

Într-un mesaj ulterior din 19 ulie, sursa a dat detalii suplimentare legate de pagubele făcute: „Dosarele cu contracte, programări și tarife ale corporației au fost distruse, inclusiv date referitoare la cei care trebuie să primească gaz/ petrol și în ce cantitate, date despre plăți, taxe, informații despre licențele corporației și acordurile legale”

Sute de terabiți de date au fost descărcate de hackerii ucraineni înainte de a fi șterse din sistemele rusești. Au fost afectate și servere foarte puternice care foloseau 1C, un software folosit pentru gestionarea documentelor și contractelor, a datelor analitice pentru oleducte și gazoducte, valve, pompe și sisteme SCADA – elemente cheie pentru operarea infrastructurii tehnice a Gazprom.

Mai multe servere au rămas fără sistemele de operare, iar BIOS-ul unora a fost afectate, făcându-le inoperabile fără reparații fizice.