Vladimir Putin s-a declarat vineri „total surprins” de demonstratiile care au avut loc in Georgia impotriva Kremlinului, cand Rusia si-a restabilit legaturile aeriene cu aceasta tara pro-occidentala, relateaza AFP, scrie hotnews.ro.

Publicat:26.05.2023, 23:39

Zeci de georgieni au manifestat in fata unui aeroport din capitala Tbilisi saptamana trecuta, cand un avion de linie rus a aterizat in fosta republica sovietica pentru prima data din 2019, pe fundalul ofensivei lansate in Ucraina de Rusia, pe care Occidentul incearca sa o izoleze.

„Sincer, am fost total surprins de aceasta reactie”, a spus presedintele rus in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri.

„M-am gandit ca toata lumea va spune: „Ei bine, multumesc, e bine. Dar nu, a fost o valva complet de neinteles pe aceasta problema”, a continuat Vladimir Putin in fata camerelor.

„Cand ma uit la (asta) de aici, ma gandesc: „au innebunit, nu este clar ce se intampla acolo””, a spus el din nou.

Rusia a purtat un razboi scurt, dar sangeros in 2008 impotriva Georgiei, iar sentimentul anti-rus este profund in aceasta tara.

Ca raspuns la protestele impotriva Moscovei la Tbilisi, Rusia a interzis in 2019 legaturile aeriene cu Georgia.

Insa, intr-un mod neasteptat, Putin a ridicat luna aceasta aceasta interdictie si a dat unda verde introducerii unui regim fara vize pe o perioada de 90 de zile cetatenilor georgieni care vin in Rusia.

Seful statului rus a declarat vineri ca a inteles ca liderii georgieni au cerut „in repetate randuri” Rusiei sa ridice interdictia acestor zboruri si aceasta noua politica de vize.

In acelasi timp, el a asigurat ca Moscova nu se va amesteca in afacerile interne ale Georgiei.

„Ceea ce se intampla in interiorul tarii nu este treaba noastra”, a spus el, adaugand ca poporul georgian ar trebui sa-si aleaga propria cale.

Saptamana trecuta, protestatarii din Tbilisi au ridicat pancarte pe care scria: „Nu esti binevenit” si „Rusia este un stat terorist”.

Autoritatile georgiene sunt acuzate ca au cooperat in secret cu Kremlinul dupa ani de tensiuni, iar guvernul insista ca trebuie sa mentina legaturile economice cu Rusia.

Operatorul aerian Georgian Airways a reluat zborurile directe catre Rusia, atragand critici din partea Ucrainei si a Uniunii Europene.

UE si-a exprimat regretul ca Georgia isi reia zborurile catre Rusia intr-un moment in care blocul si-a inchis spatiul aerian pentru avioanele rusesti, ca raspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei.

„Lumea izoleaza Rusia pentru a o forta sa opreasca razboiul, dar Georgia saluta companiile aeriene ruse si isi trimite propriile sale avioane la Moscova. Asta in timp ce 20% din teritoriul georgian ramane ocupat de Rusia cu impunitate”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Twitter.

Tara a fost zguduita de proteste in martie, dupa ce parlamentarii au decis sa adopte un proiect de lege in stil rusesc, prin care organizatiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finantare din strainatate sa se inregistreze ca „agenti de influenta straina”.

Bruxelles-ul a spus ca planul este incompatibil cu aderarea la UE, iar proiectul de lege a fost ulterior retras.