Au trecut trei saptamani de cand talibanii au preluat puterea in Afganistan, insa componenta viitorului guvern asa si nu a fost anuntata. In toata aceasta perioada, viata afganilor s-a schimbat complet. Saracia era deja realitatea celor mai multi locuitori ai tarii, acum insa preturile pentru mancare si pentru combustibil au crescut, iar multi angajati si-au pierdut locurile de munca.
Talibanii au inceput sa lucreze pentru a schimba fata Afganistanului la propriu. Picturile murale colorate din Kabul, care raspandeau mesaje de speranta si pace, promovand ingrijirea sanataii au fost pictate cu vopsea alba si sloganuri islamice. Dar va fi nevoie de fraze mai mult decat atragatoare pentru ca talibanii - care au incercat sa proiecteze calmul - sa guverneze. Cea mai mare provocare a acestora va fi castigarea increderii localnicilor si lupta cu saracia.
”Preturile au crescut mult. Un kilogram de carne de pui costa 250 de afgani( n.r.-2.10 dolari). Uleiul, faina, orezul toate s-au scumpit.”
Grupul militant a impus controale de capital, limitand retragerile din banci la aproximativ 200 de dolari pana cand va putea accesa rezervele tarii, in prezent inghetate de SUA. Afganii asteapta ore intregi la coada pentru a scoate bani.
Anelise BORGES, CORESPONDENT EURONEWS:”Acesta nu este un mod tocmai traditional de lupta cu dezordinile in masa. Talibanii striga si-i lovesc pe oameni cu batele, pentru a-i determina sa stea la pamant cat asteapta in rand. In acest mod talibanii incearca sa controleze situatia. Multi dintre acesti oameni au nevoie de bani iar modul in care incearca sa-i primeasca este greu de privit.”
Afganistanul este una dintre cele mai sarace tari din lume, iar campania rapida a talibanilor de a prelua puterea a determinat donatorii internationali - inclusiv Uniunea Europeana - sa refuze ajutorul pentru dezvoltare in legatura cu nerespectarea drepturilor omului.
Qari KARIMULLAH SAJID, COMANDATUL PROVINCIEI LOGAR:„Oamenii din Afganistan nu se tem de talibani, deoarece talibanii s-au ridicat din popor si ei sunt copiii acestui Afganistan, iar oamenii carora le este frica, au comis crime.”
Talibanii spun ca tuturor afganilor li s-a iertat crimele, care includ colaborarea cu guvernul anterior sau cu trupele straine. Insa actiunile acestora sunt altele. Cu arma in mana ei merg din casa in casa, astfel ca, multi translatori sau jurnalisti, se ascund pentru a nu fi prinsi.
”Eu sunt o femeie cu studii care a lucrat cu strainii. Eu nu stiu ce se va intampla dupa ce vor afla despre mine. Eu sunt intr-o situatie destul de periculoasa. Eu nu cred ca voi mai ramane in viata mai mult de o luna.”
Un mars al femeilor organizat sambata la Kabul s-a incheiat cu interventia in forta a talibanilor.
”Talibanii au folosit arme cu electrosoc si gaze lacrimogene asupra femeilor. De asemenea ne-au lovit in cap cu patul armei."
”Tot ce ne dorim astazi, este dreptul la educatie si dreptul la munca."
Comunitatea internationala, inclusiv G7, au subliniat ca vor judeca talibanii mai degraba prin actiunile lor decat prin cuvintele lor, mai ales cand vine vorba de drepturile femeilor, fetelor si a minoritatilor.