Viermele de faina a devenit prima insecta declarata sigura pentru a fi mancata de om, a anuntat miercuri Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, scrie The Guardian. Totusi, cei care au alergii la creveti si la acarieni ar putea reactiona si la aceasta insecta, mai precizeaza sursa citata. Decizia organismului european poate deschide portile vanzarii acestui tip de produs pe rafturile supermarketurilor din Europa.

In curand, Europa ar putea produce burgeri, paste, biscuiti, smoothie sau degetele (fingers) din viermi de faina in stadiu de larva. Tenebrio molitor a devenit prima insecta declarata sigura pentru consum uman la nivel european. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (AESA) a luat aceasta decizie in urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate productia de insecte pentru consum. 

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grasimile si fibrele, oferind pentru viitor o potentiala sursa de mancare sustenabila si cu un nivel scazut de emisii de carbon.

Pana acum, marii jucatori din industria hranei din insecte nu au putut sa-si valorifice potentialul din cauza lipsei unei aprobari unitare la nivel european. Astfel de produse sunt interzise la vanzare in Franta, Germania, Italia, Spania si in alte tari europene. Fara aprobarea AESA, ele nu pot fi vandute nicaieri pe continent, insa decizia de azi poate schimba cu totul lucrurile. 

Hrana pe baza de insecte este privita de mult timp ca solutie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in industria alimentara. 

Cum se consuma

Viermele de faina este stadiul de larva al insectei Tenebrio molitor, specie care apartine familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuti in ferme si hraniti cu faina de grau sau tarate, desi sunt omnivori.

Cand ouale ajung in stadiul de larva, sunt fierte in apa timp de 5 minute, apoi deshidratate in cuptoare, impachetate si stocate.  

Viermele de faina poate fi consumat ca aperitiv si vine intr-o gama variata de arome. Alternativ, poate fi transformat in pudra, ca ingredient pentru deserturi.

Una din companiile producatoare a furnizat si o reteta de briose cu viermi de faina, care foloseste cacao, margarina, oua, iaurt faina si, bineinteles, pudra de viermi de faina. 

Sursa: