Autoritatile din Moscova, unde astazi s-a inregistrat cel mai mare numar de decese din cauza Sars Cov 2 de la inceputul pandemiei, au anuntat ca vor impune, incepand de luni, un pasaport sanitar care permite accesul in restaurante. Locuitorii capitalei ruse vor trebui sa prezinte o dovada ca sunt vaccinati, ca au fost infectati cel putin cu jumatate de an in urma sau sa aiba un test PCR negativ. Vestea i-a nemultumit pe proprietarii de localuri, care au spus ca ca vor falimenta, in conditiile in care rata de vaccinare in Rusia este foarte mica.

De luni, moscovitii care isi doresc sa aiba acces in localuri, vor trebui sa descarce de pe site-ul primariei locale un cod QR care confirma fie faptul ca s-au vaccinat impotriva COVID-19, fie ca au fost infectati cu noul coronavirus in ultimele sase luni, fie ca dispun de un test PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult trei zile in urma. 

Aleksei NEMERIUK, SEFUL DEPARTAMENTULUI VANZARI SI SERVICII AL PRIMARIEI MOSCOVEI:“Copiii cu varstele de pana la 18 ani vor putea participa la ceremonii organizate in localuri. Vor avea acces cu un test PCR care va fi valabil 72 de ore.”

Restaurantele si barurile care nu vor implementa un sistem de control, nu vor putea sa primeasca clienti si vor functiona doar prin intermediul serviciilor de livrari la domiciliu. Vestea i-a nemultumit pe proprietarii de localuri de la Moscova, care se tem ca decizia primariei ii va duce la faliment.

Anastasi TATULOVA, PROPRIETARA UNUI LANT DE RESTAURANTE:“Pentru industria noastra asta inseamna ca ca ne vom inchide. Trebuie sa intelegem ca, in general, aceasta regula nu este realizabila”

Restrictiile vin in contextul in care astazi s-a inregistrat un antirecord in ceea ce priveste numarul de decese inregistrate la Moscova din cauza virusului. 88 de persoane au pierdut lupta cu boala in ultimele 24 de ore.

Primarul Moscovei a decis sa sporeasca restrictiile adoptate de la jumatatea lunii iunie din cauza exploziei numarului de cazuri de COVID-19, stimulata de tulpina Delta, aparuta initial in India si considerata mai contagioasa si mai virulenta. Aceasta varianta reprezinta aproape 90% din totalul infectarilor raportate recent in capitala rusa. 

Serghei Sobianin a mai decis ca vaccinarea trebuie sa devina obligatorie in sectorul serviciilor, in contextul in care campania nationala de imunizare, demarata in decembrie 2020, evolueaza lent din cauza neincrederii cetatenilor rusi in vaccinurile disponibile. Autoritatile ruse au permis totodata companiilor sa ii suspende pe angajatii lor care nu se vaccineaza. De la demararea campaniei de imunizare, doar 13% din populatia rusa a primit cel putin o doza a unui vaccin anti-COVID-19.