Fostul vicepreședinte al SUA în primul mandat al lui Donald Trump, Mike Pence, l-a îndemnat pe președintele american să revină asupra deciziei de a aplica tarife vamale aliaților Americii, avertizând asupra puternicilor semnale de alarmă dinspre economie, transmite adevarul.ro.
Într-un editorial publicat marți în The Wall Street Journal, Pence l-a lăudat pe Trump pentru modul în care conduce SUA, dar l-a criticat aspru în privința politicii economice pe care a calificat-o drept o „greșeală uriașă”.
Trump a suspendat pe o perioadă de 90 de zile tarifele vamale anunțate pe 2 aprilie pentru majoritatea partenerilor comerciali, după o prăbușire a pieței de acțiuni, dar efectele acestora și-au făcut resimțit impactul asupra economiei SUA.
Pence și Trump s-au certat după ce acesta a refuzat să participe la eforturile acestuia din urmă de a rămâne la putere după pierderea alegerilor din 2020. Acum, el se numără printre puținii republicani dispuși să critice public a doua administrație Trump.
Pence și-a început editorialul recunoscând victoria lui Trump din noiembrie drept „o revenire politică fără egal în istoria americană modernă”.
El a salutat eforturile lui Trump în materie de imigrație, subliniind că președintele american nu a avut nevoie să adopte legi noi, întrucât este „doar un președinte cu coloana vertebrală de a-și face treaba și de a menține America în siguranță”.
Pence l-a lăudat, de asemenea, pe Trump pentru „reafirmarea” conducerii americane în Orientul Mijlociu, după lovituri asupra rebelilor Houthi din Yemen ce amintesc lumii că „pacea se păstrează cel mai bine prin forță”. De asemenea, el și-a exprimat aprobarea pentru eforturile lui Trump de a crește cheltuielile pentru apărare și pentru reprimarea universităților, despre care a spus că „au închis ochii la antisemitism” pe fondul protestelor împotriva războiului Israelului din Gaza.
Dar s-a oprit aici cu laudele.
Critici privind gestionarea negocierilor de pace în Ucraina, dar mai ales politica tarifară a administrației Trump
În primul rând, el a spus că „sprijinul șovăielnic” al administrației pentru Ucraina a „încurajat” Rusia să respingă negocierile de încetare a focului și să extindă atacurile asupra țintelor civile. „Doar un sprijin militar american reînnoit pentru partenerul nostru apropiat oferă o speranță pentru o pace dreaptă și durabilă”, a scris el.
Însă Pence a fost vehement în critica sa la adresa tarifelor vamale. Primul trimestru al anului 2025 „a marcat al doilea cel mai slab început economic pentru o administrație prezidențială de la Richard Nixon încoace”, a scris el.
„Cauza? O mare greșeală politică sub forma unor tarife vamale impuse atât prietenilor, cât și dușmanilor. De când președintele și-a anunțat tarifele vamale de «Ziua Eliberării», singurul lucru de care America a fost eliberată au fost investiții de trilioane de dolari.”
Pence a argumentat că tarifele propuse de Trump ar reprezenta „cea mai mare creștere de taxe în timp de pace din istoria Americii, dăunând consumatorilor și stimulând inflația”.
El a spus că administrația Trump are încă posibilitatea de „a readuce economia pe drumul cel bun prin liberul schimb cu națiunile libere, chiar dacă SUA menține tarife specifice asupra adversarilor precum China”.
El a spus că SUA ar trebui să unească „lumea democratică în acorduri comerciale care izolează China, și nu Europa și aliații noștri din Pacific”.
Pence a mai scris că Trump „merită credit pentru un început energic și eficient. Instinctele sale privind securitatea, puterea și suveranitatea sunt la fel de ascuțite ca întotdeauna. Dar dacă vrem să vedem această națiune devenind din nou cu adevărat măreață, nu putem înlocui principiile conservatoare testate în timp cu platitudini populiste. Trebuie să reducem taxele și tarifele, să ne menținem armata puternică și bine finanțată și să fim lideri pe scena mondială”.
El a adăugat că „doar o revenire la principiile conservatoare care au ghidat administrația noastră și au realizat pacea și prosperitatea în timpul primului mandat al președintelui va asigura că această administrație construiește ceva durabil - pentru moștenirea președintelui și pentru viitorul Americii”.
De partea cealaltă, Trump le-a spus joi absolvenților de la Universitatea din Alabama că tarifele vamale „ne îmbogățesc foarte mult. Și veți vedea rezultatele destul de curând - mai devreme decât cred majoritatea oamenilor. Pentru că asta ne-au făcut alte țări, ca să înțelegeți. Ne-au taxat drastic. Nu puteam vinde mașini în Europa. Nu puteam vinde mașini în China. Nu puteam vinde mașini în Japonia sau oriunde altundeva. Nu puteam face nimic. Și tot ce facem este să le-o facem și noi lor. Dar să o facem mult mai bine.”
Economia SUA s-a contractat cu 0,3% între ianuarie și martie, fiind prima recesiune în ultimii trei ani, scrie Newsweek.
Administrația Trump se confruntă cu presiuni pentru a ajunge la un acord cu China și alte țări, pe măsură ce Trump scade în sondaje privind economia, iar economiștii anticipează că tarifele vor crește inflația și ar putea arunca economia în recesiune.