Armin Papperger, presedintele Consiliului de Administratie al unuia dintre cei mai mari producatori europeni de armament, gigantul german Rheinmetall, a avertizat ca Europa va avea nevoie de 10 ani pentru a-si umple depozitele de munitii in contextul invaziei rusesti din Ucraina, relateaza hotnews.ro.

Publicat:13.02.2024, 17:01

Papperger a lansat avertismentul in timpul unei ceremonii de turnare a betonului la o fabrica pe care Rheinmetall o construieste in Saxonia Inferioara, la eveniment participand de asemenea cancelarul german Olaf Scholz, ministrul sau al apararii Boris Pistorius si premierul danez Mette Frederiksen.

Seful Rheinmetall a declarat ca va fi nevoie de o „perioada indelungata” pentru ca Germania si Europa sa se pregateasca in fata unui „agresor care vrea sa lupte impotriva NATO”.

„Suntem in regula peste 3, 4 ani, dar pentru a fi cu adevarat pregatiti, avem nevoie de 10 ani”, a avertizat el, adaugand ca „trebuie sa producem 1,5 milioane de cartuse de munitie in Europa”.

Seful Rheinmetall avertizeaza ca Europa trebuie sa se inarmeze concomitent cu ajutarea Ucrainei

The New York Times nota intr-un amplu material publicat in luna septembrie a anului trecut, bazandu-se pe declaratii ale unor oficiali ucraineni si europeni din domeniul securitatii, ca Rusia ar fi pe cale sa ajunga la o capacitate de productie anuala de doua milioane de proiectile, dublu fata de capacitatea sa de dinaintea declansarii razboiului din Ucraina.

Papperger afirma acum ca stocurile europene de armament sunt golite in conditiile in care cantitati uriase de munitii sunt trimise Ucrainei.

„Atat timp cat avem acest razboi trebuie sa ajutam Ucraina, dar mai tarziu vom avea nevoie de cel putin 5 ani si 10 ani pentru a umple cu adevarat [depozitele de munitii]”, a estimat el la evenimentul care a avut loc la aproape doi ani dupa ce cancelarul german Olaf Scholz a anuntat „Zeitenwende” - un punct de cotitura in politica externa si de aparare a Berlinului ca urmare a invaziei rusesti din Ucraina.

In pofida angajamentului ferm asumat atunci de Scholz in privinta cresterii cheltuielilor militare, Germania inca se numara printre tarile NATO care nu s-au aliniat angajamentului de a aloca echivalentul a 2% din PIB pentru aparare.

Guvernul lui Scholz a dat noi asigurari ca va atinge aceasta tinta in 2024, insa presa germana si-a exprimat in mod repetat scepticismul fata de declaratiile oficialilor de la Berlin.

„Europenii nu sunt capabili sa se apere fara sprijinul SUA”

Comentariile facute de seful Rheinmetall in Saxonia Inferioara, unde producatorul de armament va investi peste 300 de milioane de dolari in fabrica despre care spune ca va avea o capacitate de productie anuala de 200.000 de proiectile de artilerie, vin dupa ce numerosi oficiali europeni din domeniul militar si al securitatii au avertizat in ultimele luni despre pericolul unui conflict militar cu Rusia.

Inclusiv ministrul german al apararii Boris Pistorius a vorbit despre aceasta posibilitate in cadrul unor comentarii facute luna trecuta. Sambata aceasta secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la randul sau ca tarile europene trebuie sa isi creasca productia de armament pentru a spori livrarile catre Ucraina si pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani”.

Dr. Claudia Major de la Institutul German pentru Probleme Internationale si de Securitate a declarat pentru BBC ca Europa a inceput intr-adevar sa investeasca mai mult in apararea sa de la inceputul razboiului din Ucraina.

„Dar daca e sa fim foarte sinceri, stim ca in momentul de fata, europenii nu sunt capabili sa se apere singuri intr-un conflict conventional fara sprijinul Statelor Unite”, afirma ea.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508