Secretarul general al NATO a cerut joi întărirea sprijinului acordat Ucrainei, argumentând că este esențial să „schimbăm traiectoria războiului”, notează The Guardian. Într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, Mark Rutte a avertizat că un deznodământ nefavorabil pentru Ucraina ar putea determina Rusia să-și consolideze relațiile cu regimuri precum cele din Coreea de Nord, Iran sau China, transmite hotnews.ro.

Publicat:23.01.2025, 16:13

Totodată, oficialul NATO a atras atenția că o înfrângere a Ucrainei va obliga statele membre ale alianței să aloce și mai multe resurse pentru apărare, în condițiile în care nu toate țările ating deja obiectivul de cheltuieli de 2% din PIB.

Un acord de pace trebuie să fie sustenabil, a subliniat Mark Rutte, și trebuie să evite o repetate a acordurilor de pace de la Minsk, care au pus capăt precedentelor conflicte din Donbas, dar care nu au putut împiedica izbucnirea unui război total în februarie 2022, când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Rutte le-a mai spus participanților la un mic dejun organizat de Fundația Victor Pinchuk că „există un angajament ca Ucraina să devină membră a NATO”.

Trimisul lui Trump critică statele „care nu își plătesc partea”

La întrevedere a participat și trimisul special al președintelui Trump pentru misiuni speciale, Richard Grenell, care l-a contrazis pe Rutte și a prezis că se va produce „vâlvă în America” dacă Ucraina intră în NATO, când „poporul american este cel care plătește pentru apărare”. El a mai cerut membrilor europeni ai NATO să-și mărească cheltuielile militare.

„Nu puteți cere poporului american să extindă umbrela NATO atunci când membrii actuali nu își plătesc partea echitabilă, iar asta îi include pe olandezi”, a spus Richard Grenell, cu referire la Olanda care până recent a fost guvernată de Mark Rutte, între 2010 și 2024.

Acum, din poziția de secretar general al NATO, Mark Rutte a fost de acord că situația trebuie să se schimbe și a avertizat că nu toți membrii au atins ținta de 2% din PIB pentru apărare, țintă despre care a spus că este oricum prea mică”.

„Suntem în siguranță acum, dar NATO în mod colectiv nu se va putea apăra în patru sau cinci ani dacă rămânem la 2%”, a mai spus secretarul general al NATO.

Această creștere a cheltuielilor este susținută de mai multe state aflate la granița cu zona de conflict, precum Polonia și statele baltice, care susțin, de asemenea, și aderarea Ucrainei la NATO. „Acesta este singurul mod în care Putin a pierdut acest război, și a pierdut acest război foarte mult”, a declarat președintele Finlandei, Alexander Stubb.