Autoritatile turce au decretat din nou luni starea de urgenta la Istanbul, unde au desfasurat 1.800 de agenti ai fortelor speciale de politie, relateaza agentia de presa Anadolu, citata de TASS.
UPDATE 10:51 Turcia a inlaturat 8.000 de politisti din intreaga tara, inclusiv din Istanbul si din capitala Ankara, din cauza presupuselor lor legaturi cu tentativa esuata de lovitura de stat de vinerea trecuta, a declarat luni pentru Reuters o inalta oficialitate din domeniul securitatii, potrivit Agerpres.
Decizia vine la cateva zile de la tentativa de lovitura de stat pe care guvernul de la Ankara o pune pe seama 'statului paralel' condus de predicatorul islamic Fethullah Gulen, autoexilat in SUA.
Totodata, potrivit Reuters, fortele de securitate turce ii cauta in continuare pe soldatii care au fost implicati in tentativa de lovitura de stat militara esuata si incearca sa le gaseasca armele in diferite orase si zone rurale.
Starea de urgenta continua
Potrivit presei, seful Politiei a primit instructiuni sa doboare orice elicopter care se ridica de la sol fara autorizatie.
Ministerul afirma, de asemenea, ca nu exista nicio indoiala ca acest puci a fost comis de "organizatia terorista" a predicatorului musulman moderat Fethullah Gulen.
Avionul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost vizat de doua avioane de lupta F-16, in timp ce se intorcea de la Marmaris la Istanbul, dar acestea nu au tras, relateaza Reuters.
“Cel putin doua F-16 au hartuit avionul lui Erdogan in timp ce acesta era in aer, in drum spre Istanbul. Si-au fixat tintele pe avionul sau si pe alte doua F-16 care il aparau”, a declarat un fost ofiter, la curent cu incidentul. “Ramane un mister de ce nu au tras”, a adaugat el, potrivit News.ro.
Un inalt oficial turc a confirmat ca aeronava a fost vizata de doua aparate de lupta comandate de un grup de pucisti.
Un al doilea inalt oficial a precizat ca avionul prezidential “a intampinat probleme in aer”, dar nu a oferit alte detalii.
Site-urile de urmarire a zborurile au aratat ca un avion Gulfstream IV, tipul folosit de Guvernul turc, a decolat de pe aeroportul Dalaman, aflat la circa o ora si un sfert cu masina de Marmaris, vineri, in jurul orei locale si a Romaniei 1.40.
Ulterior, acesta a survolat o perioada de timp zona de la sud de Istanbul, in timp ce, potrivit martorilor, pe aeroportul Ataturk se auzeau inca focuri de arma. In cele din urma a aterizat in siguranta.
Partea aviatica a complotului pare sa fi avut in centru baza aviatica Akinci, aflata la circa 50 de kilometri nord-vest de Ankara. Cel putin 15 piloti au fost implicati, la ordine unui comandant rebel, potrivit fostului ofiter.
Seful fortelor armate, Hulusi Akar, a fost tinut ostatic la baza in timpul tentativei de locitura de stat, dar a fost salvat in cele din urma.
Avioane de lupta care au decolat de la Akinci, pilotate de rebeli, au survolat la altitudine joasa Istanbulul si Ankara in mod repetate, in timpul haosului din noaptea de vineri spre sambata. Zgomotul provocat de acestea a spart geamuri si a speriat civilii.
Aeronave militare care au decolat de la o alta baza aeriana, Eskisehir, afla la vest de Ankara, au fost ridicate de la sol pentru a bombarda Akinci si a incerca sa ii opreasca pe rebeli.
Cu toate acestea, avioanele puciste au putut sa isi continue zborul pe tot parcursul noptii, fiind alimentate in aer de un avion-cisterna.
Acesta din urma decolase de la baza Incirlik din sudul Turciei, care este folosita de coalitia condusa de SUA pentru a bombarda organizatia Stat Islamic din Siria si Irak.
Comandantul Incirlik a fost retinut duminica pentru complicitate.
Erdogan a declarat, la aterizarea la Istanbul, ca pucistii au incercat sa il atace in statiunea Marmaris si ca au bombardat hotelul in care fusese cazat la putin timp dupa ce a plecat acesta.
Circa 25 de militari au coborat pe sfori din elicoptere, tragand, la hotelul din Marmaris de unde please Erdogan, potrivit CNN Turk.
Si premierul Binali Yildirim a fost vizat direct Istanbul in timpul puciului si a scapat la limita, a precizat un official, fara a oferi alte detalii.
O indepartare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbari din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformand unul dintre cei mai importanti aliati americani intr-o zona de risc, in conditiile in care razboiul din Siria se afla la granitele sale.
Chiar si esuata, simpla tentativa de lovitura de stat ar putea destabiliza aceasta tara cruciala pentru securitatea in regiune, comenteaza Reuters.
Bilantul puciului: 290 de morti si 6.000 de persoane retinute
Toate institutiile vor fi "curatate" de "virusul" vinovat pentru puciul esuat de vineri noaptea, a promis presedintele Turciei. Printre cei arestati se afla inclusiv asistentul militar personal al lui Erdogan.
Focuri de avertisment au rasunat in apropierea celui de-al doilea cel mai mare aeroport din Instanbul si langa o baza militara duminica, atunci cand unii comandanti au incercat sa opuna rezistenta arestarii.
In total, 6 mii de persoane aufost retinute pana acum, la ordinul autoritatilor. Bilantul mortilor, dupa noaptea de haos, a ajuns la 290, printre care 100 de complotisti.
Pentru a doua seara consecutiv, mii de turci au iesit in strada si au sarbatorit esecul loviturii de stat, care l-a vizat vineri pe presedintele Recep Erdogan. Guvernul le-a cerut oamenilor sa ramana vigilenti si sa protezeje in continuare democratia.
Manifestatii de sustinere pentru presedintele turc au avut loc si la Istanbul, in fata resedintei prezidentiale, dar si in orase precum Izmir sau Antalya.
Duminica, presedintele a participat la funeraliile unui colaborator politic, ucis in violentele de vineri, impreuna cu fiul adolescent. In timpul rugaciunilor, pe Erdogan l-au podidit lacrimile.
Presedintele l-a atacat din nou pe clericul Fethullah Gulen, exilat in Statele Unite, pe care il considera vinovat pentru violentele de vineri noapte.
Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei: "Aceasta organizatie terorista care il sprijina pe Fethullah Gulen va fi infranta. Si vom duce aceasta tara catre un viitor al unitatii si solidaritatii."
Analistii politici cauta explicatii pentru puciul organizat precar.
Gulnur Aybet, profesor de relatii internationale: "Luna viitoare urma sa aiba loc un inalt consiliu militar in care membri ai armatei fie sunt rugati sa se retraga, fie sunt numiti in alte functii. Iar una dintre teoriile care circula este ca unii dintre cei care au luat parte la lovitura de stat esuata si-au dat seama ca urma sa fie inlaturati din functie. Aveau deja un plan si s-au gandit ca nu vor mai avea cand sa il puna in practica."
Organizatorii puciului s-au bazat in special pe sprijinul ofiterilor de rang mediu, si nu al liderilor din armata. Exceptie face fostul comandant al fortelor armate aeriene, retinut duminica la ordinul autoritatilor.