Accidentul mortal de luna trecută în care a fost implicat un avion al companiei Air India a relansat o dezbatere veche de zeci de ani în industria aviației, notează Reuters, scrie hotnews.ro.

Una dintre cele mai influente voci din industrie, Willie Walsh, directorul Asociației Internaționale de Transport Aerian și fost pilot de linie, a declarat miercuri la Singapore că există argumente puternice în favoarea instalării camerelor video în cabina de pilotaj a avioanelor de linie pentru a monitoriza acțiunile piloților, în completarea înregistrărilor audio și a datelor de zbor deja utilizate de anchetatori în cazul accidentelor.

Experții în aviație au declarat că raportul preliminar al Biroului de Investigare a Accidentelor Aeriene din India (AAIB) a ridicat semne de întrebare cu privire la faptul că unul dintre piloții zborului Air India 171 ar fi întrerupt alimentarea cu combustibil a motoarelor la câteva secunde după decolare, ducând la o situație irecuperabilă.

Accidentul din Ahmedabad, India, a provocat moartea a 241 dintre cele 242 de persoane aflate la bord, precum și a 19 persoane aflate la sol.

Argumente pro și contra

În acest moment, „pe baza puținelor informații pe care le avem, este foarte posibil ca o înregistrare video, pe lângă înregistrarea audio, să ajute semnificativ anchetatorii în investigarea problemelor de sănătate mintală”, a declarat Walsh.

Susținătorii camerelor video în cabina de pilotaj spun că imaginile ar putea completa lacunele lăsate de înregistrările audio și de date, în timp ce oponenții spun că preocupările legate de confidențialitate și utilizarea abuzivă depășesc beneficiile marginale pentru anchete.

Imaginile video au fost „neprețuite” pentru anchetatorii australieni care au determinat cauza accidentului elicopterului Robinson R66, care s-a dezintegrat în aer în 2023, ucigând pilotul, singura persoană aflată la bord, potrivit raportului final al Biroului Australian pentru Siguranța Transporturilor (BAST), publicat la 18 zile după accidentul Air India.

Înregistrarea video a arătat că „pilotul a fost ocupat cu sarcini care nu aveau legătură cu zborul în cea mai mare parte a timpului, mai precis cu utilizarea telefonului mobil și consumul de alimente și băuturi”, se arată în raport.

BAST a felicitat compania Robinson Helicopters pentru furnizarea de camere instalate din fabrică și a declarat că încurajează alți producători și proprietari să ia în considerare beneficiile continue pentru siguranță ale dispozitivelor similare.

Solicitare pentru camere video în avioanele comerciale în SUA

În 2000, președintele Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA (CNST), Jim Hall, a solicitat Administrației Federale a Aviației să impună echiparea avioanelor comerciale cu dispozitive de înregistrare a imaginilor din cabina de pilotaj.

Recomandarea lui Hall a venit în urma accidentului aviatic din 1999 al zborului Egyptair 990, când, potrivit CNST, copilotul a prăbușit intenționat avionul Boeing 767, ucigând toate cele 217 persoane aflate la bord.

„Între confidențialitate și siguranță, balanța înclină fără echivoc către siguranță”, a declarat John Nance, expert în siguranța aeriană și fost pilot de linie comercială. „Protejarea pasagerilor este o obligație sacră”, a subliniat acesta.

Un alt expert în siguranța aviației, Anthony Brickhouse, a declarat că, în calitate de investigator de accidente, este în favoarea înregistrării video în cabina de pilotaj, dar a recunoscut că piloții comerciali au preocupări reale.

Înregistrările video de pe zborul Air India 171 „ar fi răspuns la multe întrebări”, a spus el.

Air India a refuzat să comenteze. Biroului de Investigare a Accidentelor Aeriene din India (AAIB) , care ar trebui să publice un raport final în termen de un an de la accident, conform normelor internaționale, nu a răspuns la solicitarea de comentarii.

Obiecții din partea piloților

Sindicatele piloților din SUA, precum Air Line Pilots Association (ALPA) și Allied Pilots Association (APA), afirmă că înregistratoarele de voce și date oferă deja suficiente informații pentru a determina cauza unui accident și că dispozitivele video ar constitui o încălcare a vieții private și ar putea fi utilizate în mod abuziv.

Solicitările privind instalarea camerelor video în cabina de pilotaj sunt o reacție de înțeles la „stresul de a nu ști ce s-a întâmplat imediat după un accident”, a declarat Dennis Tajer, purtătorul de cuvânt al APA și pilot al companiei American Airlines.

„Înțeleg reacția inițială, conform căreia cu cât sunt mai multe informații, cu atât mai bine”, dar anchetatorii dispun deja de suficiente date pentru a determina în mod adecvat cauza unui accident, astfel încât nu este nevoie de camere video, a afirmat acesta.

Pentru a spori siguranța zborurilor, sistemele de siguranță actuale ar trebui îmbunătățite pentru a înregistra date de calitate superioară, în loc să se pună camere video, a declarat un purtător de cuvânt al ALPA.

Există, de asemenea, îngrijorări că imaginile ar putea fi utilizate de companiile aeriene pentru măsuri disciplinare sau că înregistrările video ar putea fi divulgate publicului după un accident, a declarat John Cox, expert în siguranța aviației, pilot de linie pensionat și fost președinte executiv al ALPA pentru siguranța aeriană.

Problema confidențialității, invocată de piloți

Moartea unui pilot difuzată la știrile de la ora 6 nu este ceva prin care familia pilotului ar trebui să treacă vreodată, a subliniat acesta.

Dacă confidențialitatea poate fi asigurată la nivel mondial, „pot înțelege argumentul” în favoarea instalării camerelor, a spus Cox.

Înregistrările vocale din cabina de pilotaj sunt de obicei păstrate confidențiale de către anchetatori, care preferă ca transcrierile parțiale sau complete să fie publicate în rapoartele finale.

În ciuda acestui fapt, Federația Internațională a Asociațiilor Piloților de Linie a declarat că este sceptică cu privire la posibilitatea asigurării confidențialității înregistrărilor video din cabina de pilotaj.

„Având în vedere cererea mare de imagini senzaționale, IFALPA nu are nicio îndoială că protecția datelor (înregistratoarelor video din cabina de pilotaj), care pot include imagini identificabile ale membrilor echipajului de zbor, nu ar fi asigurată”, a precizat organizația într-un comunicat.

Boeing a refuzat să dezvăluie dacă clienții pot comanda înregistratoare video pentru cabina de pilotaj, în timp ce Airbus nu a răspuns la solicitarea de comentarii.