Mehmet Pehlivan, un avocat care l-a apărat pe Ekrem Imamoglu, primarul din Istanbul arestat săptămâna trecută, în ultima anchetă, a fost reținut „din motive inventate”, a anunțat un deputat al opoziției politice din Turcia într-o postare pe X, citat de Reuters, potrivit hotnews.ro.

Deputatul Turan Taskin Ozer nu a precizat motivele reținerii avocatului, dar televiziunea privată Haberturk a relatat ulterior că avocatul este acuzat de „spălarea activelor provenite dintr-o faptă penală”. Autoritățile turce nu au făcut precizări publice privind acest caz.

Ekrem Imamoglu a cerut eliberarea imediată a avocatului său. „Ca și cum lovitura de stat asupra democrației nu ar fi fost suficientă, ei nu pot suporta ca victimele acestei lovituri de stat să se apere singure”, a declarat Imamoglu pe X.

Partidele de opoziție, inclusiv cel din care făcea parte primarul din Istanbul (CHP), grupările care militează pentru apărare a drepturilor au acuzat că procesul împotriva primarului este un efort politizat de a elimina o potențială amenințare electorală pentru Erdogan întrucât Imamoglu intenționa să candideze în alegerile prezidențiale din 2028.

Arestarea primarului a dus la declanșarea celor mai ample manifestații din Turcia din ultimul deceniu. Joi, ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat că 1.879 de persoane au fost reținute de la începutul protestelor, în urmă cu mai bine de o săptămână, adăugând că instanțele au dispus încarcerarea a 260 dintre acestea în așteptarea procesului.

Guvernul neagă orice influență asupra sistemului judiciar și afirmă că instanțele sunt independente.

Doi jurnaliști care au relatat despre protestele antiguvernamentale din Istanbul au fost reținuți vineri dimineață, a declarat Uniunea Jurnaliștilor din Turcia.

Reținerea jurnaliștilor a avut loc la o zi după ce un tribunal turc a eliberat alți șapte jurnaliști, inclusiv un fotoreporter al Agenției France-Presse, Yasin Akgul, care au fost închiși anterior pentru „participarea la un marș ilegal” în timp ce urmăreau protestele în masă de săptămâna trecută. Un corespondent BBC trimis în Instanbul pentru a relata despre proteste a fost expulzat.

CHP a făcut apel la turci să continue protestele, afirmând că va organiza mitinguri și adunări în diferite locuri din Istanbul și din alte orașe. Erdogan a respins protestele ca fiind un „spectacol” și a avertizat cu privire la consecințele juridice pentru protestatari.

Protestele, în special ale studenților universitari din Istanbul și Ankara, au continuat joi, iar poliția a reținut mulți protestatari, au relatat Haberturk și alte publicații turce.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.