Azerbaidjanul a lansat o actiune militara in regiunea Nagorno-Karabah pentru a alunga de acolo ceea ce spune ca ar fi formatiuni militare armene. Armenia afirma ca fortele sale armate nu sunt prezente in Karabah. Aceste tensiuni ar putea prefigura un nou razboi in regiune. Deja sunt mai multi morti si raniti.

Publicat:19.09.2023, 17:49

In imaginile e postate azi pe retelele sociale se pot auzi bombardamente puternice in Stepanakert, capitala Karabahului.

Ministerul Apararii din Azerbaidjan a anuntat operatiunea dupa ce s-a plans ca sase dintre cetatenii sai au fost ucisi de mine terestre in doua incidente separate, lucru pe care l-a pus pe seama grupurilor armate armene ilegale.  Autoritatile de la Baku spun ca vizeaza doar tinte militare legitime, au aparut insa imagini in care se vede ca au fost atacate si zone civile din oras.

Doua persoane ar fi fost fost ucise, inclusiv un copil. Alti 11 au fost raniti, dintre care opt copii. Ministerul armean al Apararii a declarat ca nu exista unitatti ale fortelor armate armene in Karabah. La Erevan oamenii au iesit in strada si au cerut autoritatilor sa raspunda acestor actiuni din partea Azerbaidjanului. 

Premierul Nikoli Pashinean a anuntat ca  Armenia nu intenuioneaza sa inceapa ostilitati cu Azerbaidjan si ca se asteapta ca trupele ruse de mentinere a pacii sa ia masuri pentru a stabiliza situatia din Nagorno-Karabah. Moscova a cerut o incetare a focului si o solutionare diplomatica a situatiei din Karabah.

Maria ZAHAROVA, PURTATOAREA DE CUVANT A MINISTERULUI RUS AL APARARII: „Toti pasii pentru o solutie pasnica a problemei sunt cuprinsi in declaratiile trilaterala ale liderilor Armeniei, Azerbaidjanului si Rusiei semnate intre anii 2020-2022.”

Ministerul armean de Externe a numit actiunile militare ale Azerbaidjanului in Nagorno-Karabah o agresiune pe scara larga.  Recunoscuta la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, enclava Nagorno-Karabah are o populatie majoritar de etnie armeana si s-a rupt de sub controlul autoritatilor de la Baku la inceputul anilor 1990, in urma unui razboi. Azerbaidjanul a recucerit intre timp o mare parte din teritoriile din interiorul si din jurul enclavei in razboiul din 2020. De atunci, un acord de incetare a focului mediat de Rusia si aplicat de forte de mentinere a pacii rusesti a ramas fragil, cu bombardamente frecvente si acuzatii reciproce.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.