Bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendum, iar populatia va putea retrage de la bancomate sume limitate de bani.
CITITI in acest articol:
-â–º NOU! Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania, pe piata valutara.
-â–º Macedonia a ordonat bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare
-â–º Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment pentru turistii romani care vor sa calatoareasca in aceasta perioada in Grecia
-â–º Barack Obama a vorbit la telefon cu cancelarul german Angela Merkel despre situatia din Grecia.
-â–º Criza din Grecia a afectat pietele asiatice, care au deschis saptamana in scadere
-â–º Restrictiile bancare din Grecia NU se aplica si turistilor straini
-â–º Bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie
Anuntul referitor la bancile care vor ramane inchise a fost facut duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, intr-un discurs televizat, in care a dat vina pentru aceasta situatie pe creditorii europeni.
Retragerile de la bancomate vor fi limitate in aceasta perioada la 60 de euro pe zi.
Cronologia evenimentelor, luni, 29 iunie 2015:
ora 13.45 The Guardian scrie ca pensionarii din al 2-lea mare oras al Greciei, Thesalonik, au facut cozi la banci, ca sa isi scoata banii, dar ... fara noroc.
ora 13.00 Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania, pe piata valutara. Leul s-a depreciat brusc de dimineata, in raport cu euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs valutar de 4,49 lei pentru un euro - adica in crestere cu 4 bani fata de vineri, 26 iunie.
Mai multe detalii despre cursul valutar al dolarului american si al francului elvetian gasiti aici.
ora 12.50 Piraeus Bank Romania a transmis un comunicat de presa in care a anuntat ca operatiunile sale financiare nu sunt afectate de criza din Grecia.
Iata principalele informatii:
- "Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile." - "Clientii Piraeus Bank Romania beneficiaza de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de pana la 100.000 de Euro." - "Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor." - "Piraeus Bank are active de 2 miliarde de Euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate solida, de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara".
ora 11.45 Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piata interbancara, putand ajunge in zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Nationala ar putea interveni la 4,5 lei/euro, sustine Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank Romania.
"Ne asteptam ca EUR/RON sa testeze pragul superior al "zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)" in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe. Ne asteptam ca BNR sa fie prezenta in piata peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicata pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piata monetara si va pune presiune ascendenta pe ratele de dobanda", a declarat Ciprian Dascalu, citat de Agerpres.
ora 11.40 Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat ca in opinia lui va fi greu ca Grecia sa ramana in zona euro daca grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internationali la viitorul referendum. "Daca votul va fi 'nu' mi se pare greu de vazut cum ar putea fi asta coerent cu ramanerea in zona euro pentru ca ar exista, cred eu, o problema semnificativa. Dar poporul grec trebuie sa decida acest lucru', a declarat Cameron pentru postul de radio BBC.
El a spus ca isi doreste sa se ajunga la un acord intre Atena si UE de dragul stabilitatii, adaugand ca actuala criza a aratat necesitatea ca blocul comunitar sa fie mai flexibil.
ora 11.30 Actiunile bancilor europene inregistreaza luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franta si Germania, dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor, transmit Bloomberg si Reuters.'Evolutiile din acest weekend au crescut profilul de risc al bancilor din Grecia', a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi.
Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor.
Luni dimineata, indicele bursier Stoxx Europe 600 inregistra un declin de 4,4%. Actiunile bancilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo si Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander si BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franta) si Deutsche Bank (Germania) inregistrau un recul de peste 6%. Actiunile Banco Comercial Portugues au scazut cu 8,1%. Principalele banci austriece, Erste si Raiffeisen, inregistrau luni un declin de 6,1% si, respectiv, 14,1%.
Expunerea bancilor straine la Grecia este relativ modesta, dupa ce bancile - in special cele din Franta si Germania - si-au vandut subsidiarele elene in ultimii trei ani. Desi riscul contagiunii s-a atenuat fata de criza datoriilor din 2009, cand bancile straine aveau o expunere mai ridicata la Grecia, creditorii raman vulnerabili la amenintarea iesirii Greciei din zona euro (Grexit).
ora 11.15 Macedonia a ordonat, duminica, bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus 'masuri preventive' pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente, transmite Reuters, conform Agerpres. "Bancile din Macedonia trebuie sa-si retraga toate depozitele si imprumuturile din institutiile de creditare de pe teritoriul Greciei si de la sucursalele lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale a Macedoniei.
Aceasta declaratie este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena. Limitarea iesirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzactii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja intre entitatile din Macedonia si din Grecia. Bancile elene detin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia si o cota semnificativa in Bulgaria, Romania, Serbia si Albania, ceea ce sporeste posibilitatea ca Guvernele sa fie nevoite sa salveze sucursalele bancilor elene, daca sistemul bancar din Grecia intra in colaps si Atena paraseste zona euro.
Decizia Bancii Centrale a Macedoniei vine dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor. Institutia de la Skopje sustine ca masurile au "un caracter temporar si au fost introduse pentru a evita pericolul unor iesiri masive de capital din Macedonia catre vecina sa din sud, fapt care ar putea afecta semnificativ balanta de plati si stabilitatea sistemului financiar".
ora 10.45 Ministrul grec de finante Yanis Varoufakis sustine ca tine acum 'de institutii (UE, FMI si BCE) sa-si arate bunavointa', declarandu-se totusi deschis unor noi negocieri pentru a ajunge la un compromis in extremis. 'Noi deja ne-am inaintat propunerile', a spus Varoufakis intr-un interviu pentru Bild publicat luni. 'Tine acum de institutii sa-si arate bunavointa', a adaugat el.
'Ramanem deschisi la noi propuneri ale institutiilor', a subliniat el. 'Daca aceste propuneri vin si le consideram cu adevarat cele mai bune (...) le-am putea recomanda alegatorilor nostri sa le aprobe', a adaugat ministrul.
ora 10.00 Ministerul Afacerilor Externe a emis si un avertisment pentru turistii romani care vor sa calatoareasca in aceasta perioada in Grecia. Marti toate categoriile de transportatori maritimi vor fi in greva de avertisment timp de 24 de ore. Asa ca nu este exclus sa aveti nevoie de un plan de rezerva daca aveati stabilit pentru 30 iunie o cursa cu feribotul catre una dintre insulele elene.
ora 09.45 Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a declarat ca nu este prea tarziu pentru un acord intre guvernul grec si creditorii internationali, transmite corespondentul Financial Times. "Trebuie sa convingem guvernul elen sa ceara un vot pozitiv la referendum", a spus Moscovici. "Trebuie sa ajungem la un compromis, trebuie sa continuam sa discutam. [...] Pozitiile noastre nu sunt atat de indepartate una de alta. Referendumul e doar o lovitura politica". Moscovici a afirmat ca exista solutii alternative in cazul unui vot negativ la referendum, dar nu a precizat care ar fi acelea. El a subliniat ca UE s-a protejat suficient incat sa poata rezista unui Grexit, care "va avea un impact limitat asupra economiei Frantei si Europei", dar si ca spera ca Grecia va ramane in zona Euro. ora 09.30 Presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu cancelarul german Angela Merkel despre situatia din Grecia. Conform unui comunicat al administratiei de la Casa Alba, "cei doi lideri au cazut de acord asupra faptului ca este extrem de important sa fie depuse toate eforturile pentru revenirea la o directie care sa permita Greciei sa reporneasca reformele in cadrul zonei Euro". De asemenea, cei doi lideri "au afirmat ca echipele lor economice monitorizeaza cu atentie situatia si vor tine legatura foarte strans".
In alta ordine de idei, presedintele SUA si-a exprimat condoleantele pentru pierderea cetatenilor germani in atacul sangeros terorist din Tunisia, de vineri.
ora 09.00 Criza din Grecia produce primele efecte pe pietele de capital. Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari - cel mai scazut nivel din aproape o luna. Mai multe detalii aici.
ora 08.00 The Guardian: Criza din Grecia a afectat pietele asiatice, care au deschis saptamana in scadere. Bursa din Tokyo a pierdut 2%, cea din Seul 1,6%, iar Hong Kong 1,7%. Si bursa din Sydney a scazut cu 1,8 %.
Grecia anunta oficial ca turistii straini nu sunt afectati de restrictiile la bancomate
Guvernul a anuntat insa ca restrictiile nu li se aplica si turistilor straini care au carduri emise in alte tari. "Toti cei care viziteaza sau sunt pe punctul sa viziteze Grecia sunt informati ca masurile de control al capitalurilor anuntate in urma cu cateva ore nu se aplica in cazul celor care doresc sa faca tranzactii si retrageri cu o carte de credit emisa in tara de origine", se arata intr-un comunicat al guvernului elen ce da asigurari, in plin sezon, turistilor straini care constituie un motor vital pentru economia tarii.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Banca Nationala a Greciei a fost nevoita sa recomande inchiderea bancilor si limitarea retragerilor de bani''.
Decizia restrictionarii tranzactiilor a fost conditia impusa de Banca Centrala Europeana, pentru a continua transfuziile de lichiditati catre bancile elene la nivelul stabilit vineri, desi toata lumea se astepta ca institutia sa sisteze inca de duminica orice asistenta.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: ''Depozitele cetatenilor din bancile elene sunt in absoluta siguranta. La fel de sigura este plata salariilor si pensiilor''.
Tsipras nu a precizat pentru cat timp vor ramane in vigoare restrictiile pe tranzactii, dar presa elena crede ca nu vor fi ridicate inainte de referendumul din 5 iulie. Cel mai probabil, vor fi restrictionate si transferurile de bani catre strainatate, precum si tranzactiile cu cardurile de credit.
Panaghiotis Petrakis, prof. de economie la Universitatea din Atena: "Masurile sunt pentru a proteja bancile, pentru a-i proteja pe depunatori, pentru a proteja populatia''.
Incepand de vineri seara, grecii au retras din conturi 1,3 miliarde de euro, care se adauga la miliardele retrase deja in ultimele doua saptamani. Restrictiile pe capital sunt folosite pentru a doua oara in Uniunea Europeana, dupa cele instaurate in Cipru in 2013 si care au fost ridicate cu totul abia in aprilie anul acesta.
Tsipras a reinnoit duminica seara cererea Greciei de prelungire a ajutorului european pana dupa referendum. Chiar daca cererea ar fi acceptata, sunt sanse mari ca grecii sa voteze impotriva acordului cu creditorii, iar Grecia s-ar intoarce in punctul in care este acum.
BNR sustine ca bancile grecesti din Romania sunt pregatite sa faca fata unei crize
Banca Nationala sustine ca toate cele 4 banci cu capital grecesc din Romania - respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank - sunt pregatite pentru orice situatie si nu vor fi afectate indiferent ce decizii se vor lua in Grecia.
Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: "E important de spus ca orice masura care ar viza bancile din Grecia nu are efect si nu se aplica si bancilor romanesti cu capital grecesti. E o distinctie absolut importanta si trebuie tinut cont de ea. Din acest punct de vedere, bancile cu capital grecesc prezente in Romania sunt pregatite pentru orice situatie pe care o pot intampina bancile mama. Au indicatori de solvalbilitate si de lichiditate foarte ridicati. E un eveniment care, chiar daca nu in scenariu complet, a fost cumva anticipat si din acest punct de vedere sunt pregatite pentru orice situatie care poate avea loc in Grecia cu bancile mama".
Potrivit purtatorului de cuvant, Banca Nationala analizeaza in acest moment doua scenarii: Grecia fie ajunge la un acord cu institutiile internationale, fie va intra in incapacitate de plata si ar putea renunta la euro. In orice caz, BNR are in vigoare acorduri de compensare astfel, incat bancile-mama sa nu poata sa retraga sume mari de bani din subsidiarele romanesti.